Τις αλλαγές, που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα φιλοδωρήματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, αλλά και την λειτουργία της ΑΑΔΕ, εξειδίκευσε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο δρόμος είναι ορθάνοικτος για την ανανέωση για άλλα ακόμη πέντε χρόνια της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.
Συγκεκριμένα:
- Φιλοδώρημα: Θεσπίζεται αφορολόγητο 300 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει φιλοδωρήματα μέσω POS, ενώ θα απαλλάσσονται και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Από εκεί και πέρα για το επιπλέον ποσό θα υπάρχει φορολόγηση στην κλίμακα ενώ δεν θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
- Μπλοκάκια: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι από το 2025.
- Φορολογικές δηλώσεις: Θα υποβάλλονται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου. Θεσπίζεται κλιμακωτή έκπτωση από 4% έως 2% ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων.
- ΑΑΔΕ: Έρχονται αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο ενώ, μεταξύ των άλλων, θεσπίζεται και η δυνατότητα για 2η ανανέωση της θητείας για τον διοικητή.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έπλεξε το εγκώμιο του νυν διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ανανέωση της θητείας του που λήγει στο τέλος του έτους.
Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ
Λόγω σύνδεσης POS- Ταμειακών προέκυψε θέμα φορολόγησης τους (ενώ προβλεπόταν εδώ και 30 χρόνια, πρακτικά δεν εφαρμοζόταν λόγω καταβολής με μετρητό). Θεσπίζεται αφορολόγητο ως 300 ευρώ το μήνα (3.600 ευρώ ετησίως) για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται οικειοθελώς από τους πελάτες (όχι αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή καταλόγου και συνυπολογίζονται στις τακτικές αποδοχές). Θα προβλεφθεί πλήρης απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και πάνω από τα 300 ευρώ. Θα υπάρξει και ειδική διάταξη για να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές από εργοδότες (συμψηφισμός φιλοδωρημάτων με μισθό). Το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 1η Νοεμβρίου.
Με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τζίρων από εστίαση, κομμωτήρια κλπ, υπολογίζεται ότι τα εισοδήματα από φιλοδωρήματα ανέρχονται σε 400 εκ ευρώ
Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» αφορά σε 25.000-30.000 ανθρώπους που εργάζονται με «μπλοκάκι» αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί.
Το Τέλος Επιτηδεύματος στους «μπλοκάκηδες» είναι 500 ευρώ, αν έχουν έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, και 400 ευρώ για τις μικρότερες.
Φορολογικές δηλώσεις: Σταθερή περίοδος υποβολής από 15 Μαρτίου ως 15 Ιουλίου
Κλιμακωτή έκπτωση για όσους πληρώνουν εφάπαξ το φόρο ως 31 Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα υποβάλουν τη δήλωση τους (σήμερα είναι 3%):
Από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου: 4%
Από 1 Μαΐου ως 15 Ιουνίου: 3%
Από 16 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου: 2%
Όχι έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ (κόστος 60 εκ ευρώ)
Για πρώτη φορά προβλέπονται κυρώσεις στους Φορείς του Δημοσίου, που είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν εγκαίρως στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες στα φυσικά πρόσωπα π.χ. Διευθυντές. Θα δημιουργηθεί Μητρώο Υπόχρεων και θα πρέπει να συμπληρωθούν τα αρμόδια φυσικά πρόσωπα από 15/12 ως 15/1/ 2025. Θα μπαίνει 2.500 ευρώ πρόστιμο και προσαύξηση ανά ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμα θα υπάρχουν και για όσους στέλνουν στοιχεία με λάθη (πέρσι έγινε χαμός με λάθη και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πολύ οι δηλώσεις- υπήρξαν λάθη και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, με αποτέλεσμα να κληθούν πολλοί φορολογούμενοι να κάνουν τροποποιητικές). Πρόστιμο και σε Πιτσιλή αν δεν ανοίξει το Taxis για δηλώσεις στις 15 Μαρτίου
Aλλαγές στη δομή της ΑΑΔΕ:
Δυνατότητα 2ης ανανέωσης θητείας Διοικητή- Χατζηδάκης: Το ΥΠΕΘΟ και η κυβέρνηση εκφράζουν εμπιστοσύνη στον Γ. Πιτσιλή
3 νέοι Υποδιοικητές για οργανωτικά, νομικά και ψηφιακό μετασχηματισμό
Αλλαγές στις αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης (κυρίως έλεγχος και ετήσιες Εκθέσεις αξιολόγησης που θα υποβάλλονται στη Βουλή)
Δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά ΟΧΙ σε θέσεις Φορολογικού ή Τελωνειακού ενδιαφέροντος (π.χ. Πληροφορική, Επικοινωνία)
Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη:
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με άλλα λόγια, τις 12 αυξήσεις αποδοχών και τις 12 μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει. Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα. Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο. Μέχρι τώρα, από το πρώτο ευρώ, με την εισαγωγή του οποίου δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Η δεύτερη αλλαγή είναι αυτή που παρουσίασε απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.
Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…)
Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ. Θα σας πω στη συνέχεια ποιες είναι οι βασικές αλλαγές οι οποίες εισάγονται, αλλά σταματώ εδώ και δίνω το λόγο για τις τρεις πρώτες αλλαγές στον Χρήστο Δήμα, τον αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, για να τις παρουσιάσει.