Πολιτική

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Επιχείρηση Silicon Valley με ελληνικές startups στο Πεντάγωνο

Βαθιές τομές στη λειτουργία όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας εν γένει επιδιώκει να επιφέρει στη θητεία του στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με το φρενάρισμα στην άκρατη σπερμολογία για νέα εξοπλιστικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δρομολογεί μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις να πορεύονται τα επόμενα χρόνια χέρι-χέρι με μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία, η οποία θα έχει περάσει στη νέα εποχή και θα είναι σε άμεση διασύνδεση με το οικοσύστημα των τεχνολογιών αιχμής που παγκοσμίως αξιοποιούνται.

Κάπως έτσι, εκτός από τις πρόσφατες αλλαγές, με την πλήρη αναδόμηση τόσο της ανθρωπογεωγραφίας όσο και του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με την τοποθέτηση σε θέση επικεφαλής του άλλοτε συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο κ. Δένδιας έρχεται να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης στην αμυντική βιομηχανία, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πρόκειται γι’ αυτό που ο υπουργός Αμυνας αποκαλεί «οικοσύστημα καινοτομίας» και περιγράφεται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ερευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που παίρνει τον δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.


greek_silicon_valley__2_

Τα ελληνικά drones «Αρχύτας» και «Γρύπας» βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο

Και κάπως έτσι στόχος είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια, αν δεν συναντηθούν με τη Silicon Valley, τουλάχιστον να πάρουν λίγη… από την αύρα της. Οχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος καινοτομίας θα είναι ένα νέο νομικό πρόσωπο που αναμένεται να συσταθεί με το παρόν νομοσχέδιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Το ΕΛΚΑΚ, όπως θα είναι το ακρωνύμιό του, θα είναι μια ανώνυμη εταιρεία, θα διοικείται κατά τα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας, θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας, ενώ στο διοικητικό του συμβούλιο θα μετέχουν μονίμως ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Θα διοικείται από διευθ. σύμβουλο.

Η αποστολή του ΕΛΚΑΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πολυποίκιλη: από την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι χρήσιμες στις Ενοπλες Δυνάμεις, την αξιοποίηση διακρατικών σχέσεων, καθώς η χώρα μας έχει συνάψει και συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με αρκετές χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ο.κ.), αλλά και τη διασύνδεση όλων των μερών των Ενόπλων Δυνάμεων με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Με απλά λόγια, για να μπορέσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις να περάσουν στη νέα εποχή και να είναι σε θέση να παράγουν με ίδιες δυνάμεις σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως drones, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον σε ένα μάλλον πεπαλαιωμένο σύστημα που έχει διαμορφωθεί. Βεβαίως, ψηφίδες καινοτομίας υφίστανται και τώρα, π.χ., τα κέντρα ερευνών, αλλά και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πλην όμως αυτό που εύκολα διαπιστώνει όποιος εμπλέκεται στην υπόθεση είναι ότι δεν διαλειτουργούν. Ο νέος φορέας, λοιπόν, φιλοδοξεί να παίξει ρόλο συγκολλητικής ουσίας.

Εντυπωσιασμένος ο Νίκος Δένδιας από το στρατιωτικό μοντέλο της Φινλανδίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την Τρίτη βρέθηκε στη Φινλανδία όπου, εκτός των επαφών που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική μονάδα με τον ίδιο να δηλώνει εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μετατρέπονται σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους», όπως επίσης και από το γεγονός ότι «γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης».

You may also like