Πολιτική

Υπουργείο Υγείας: Μέχρι το τέλος του έτους η τιμή των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C

Η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, καθώς αποτελεί την άμεση και πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας – «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την καθυστέρηση

Με ταχύ βηματισμό επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει ως το τέλος του έτους το θέμα της διαπραγμάτευσης της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C – το οποίο παρέλαβε ως εκκρεμές ζήτημα από την προηγούμενη ηγεσία και το διατήρησε σε αυτήν την κατάσταση επί πέντε μήνες.

Η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας επιταχύνει τη σχετική διαδικασία. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, ως εξής:

· Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

· Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

· Μαχαίρας Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

· Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

· Γκογκοζώτου Βασιλική-Κωνσταντίνα, Αξιολογήτρια στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων – Γραμματέας του Τμήματος Δ΄ Ραδιενεργών Σκευασμάτων ή Ιδιοσκευασμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του Ε.Ο.Φ.

· Βλάχου Μαργαρίτα, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ.

· Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

· Κουράφαλος Βασίλειος Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

· Κουτραφούρη Βασιλική, Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Φ.

Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Φιλίππου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα παρίσταται η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΕΟΠΥΥ.

Προτεραιότητα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης η ηπατίτιδα C

Η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, καθώς αποτελεί την άμεση και πρώτη προτεραιότητα, επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ηπατίτιδα C, προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν άλλες επτά κατηγορίες παθήσεων. Πρόκειται για τις εξής: Ανοσοθεραπείες, Ψωρίαση κατά πλάκας, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Πολλαπλό μυέλωμα, Κυστική ίνωση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την καθυστέρηση

Παράλληλα, η ηγεσία της Αριστοτέλους καταλογίζει στους πρώην επικεφαλής της Αροστοτέλους την ευθύνη για την κατάσταση που τής παρέδωσαν στο σχετικό πεδίο: «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φέρει την ευθύνη γιατί η προηγούμενη διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο (Ιούλιος 2016-Ιούλιος 2017), ενώ στη συνέχεια απέτυχε να επαναδιαπραγματευθεί, με συνέπεια από τον Σεπτέμβριο του 2018 να μην υπάρχει συμφωνία. Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του τ. Υπουργού Υγείας, να εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα» αναφέρει.

Οι ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας είναι τεράστιες. Πράγματι, ο πρώτος κύκλος της διαπράγματευσης κατέληξε σε 14μηνης διάρκειας πρόγραμμα με χορήγηση θεραπείας με μειωμένες τιμές για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ήταν δραματικά μειωμένα, χωρίς να υπάρχει εξήγηση και απάντηση, τουλάχιστον επίσημη, γι’ αυτό. Λέγεται πως στελέχη της αγοράς σχεδόν παρακαλούσαν τους εκπροσώπους της πολιτείας να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση ενώ πίεση ασκούσαν και οι σύλλογοι ασθενών ώστε να καλύπτονται κάθε χρόνο συνεχώς περισσότεροι ασθενείς.

Τελικά το πράσινο φως για την επαναδιαπραγμάτευση άναψε επτά ολόκληρους μήνες μετά τη λήξη της ισχύος της πρώτης διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον Απρίλιο του 2019, και είχε απολύτως προεκλογικό φόντο. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών, και αυτό ήταν το άλλοθι της προηγούμενης ηγεσίας Υγείας ώστε να μην υπογράψει. Εγκλωβισμένη αλλά και με χαμηλά αντανακλαστικά σε αυτήν την κατάσταση αποδείχθηκε και η νυν ηγεσία, καθώς οι παραιτήσεις των μελών της προηγούμενης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές δεν επέτρεπαν να γίνει διαπραγμάτευση. Η δε τοποθέτηση νέου προέδρου και μελών ολοκληρώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις παραιτήσεις, χρονικό διάστημα πολύ σημαντικό με δεδομένο ότι πρόκειται για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο αλλά και για ζήτημα δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική