Συνεχίζοντας στη γραμμή της προσπάθειας νομιμοποίησης των αμφισβητήσεων της Τουρκίας σε αμιγώς ελληνικές περιοχές του Αιγαίου, «αρμόδιες πηγές» αναφέρουν στο Anadolu ότι «τα θαλάσσια πάρκα που ανακήρυξε η Ελλάδα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο δεν έχουν για την Τουρκία καμία νομική ισχύ, ειδικά υπό το πρίσμα των αλληλένδετων ζητημάτων στο Αιγαίο, όπως η υπό αμφισβήτηση κυριαρχία σε γεωμορφώματα».
«Απόπειρα μεταβολής του status quo στο Αιγαίο»
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η πρώτη τουρκική μελέτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό έχει ήδη δημοσιευθεί, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ανακήρυξη από την Ελλάδα του “θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού” θεωρείται πρόκληση». Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, «ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας έχει κατοχυρωθεί διεθνώς μέσω της πλατφόρμας IOC-UNESCO».
«Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η κίνηση της Ελλάδας θεωρείται απόπειρα μεταβολής του status quo στο Αιγαίο και τονίζουν τη σημασία της μη παραβίασης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και άλλων δικαιωμάτων της Τουρκίας, ειδικά σε ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο».
«Δεν θα μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια»
Συνεχίζοντας την προκλητική προσπάθεια των «γκρίζων ζωνών», οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Anadolu ότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα «σε αμφισβητούμενα γεωγραφικά σημεία του Αιγαίου».
Οι πηγές απειλούν ότι «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να αλλάξει το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο ή να παραβιάσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τα συμφέροντα της Τουρκίας, δεν θα μείνει αναπάντητη».
«Οι κινήσεις της Ελλάδας παρακολουθούνται στενά από την Άγκυρα, ενώ αρμόδιοι φορείς εξετάζουν ενδεχόμενα μέτρα προστασίας και σε άλλες τουρκικές θαλάσσιες περιοχές, όπως το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακήρυξη των τουρκικών θαλάσσιων πάρκων» γράφει το Anadolu.