Μια ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την Σοφία Ζαχαράκη να υπογραμμίζει πως είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα δρόμου από το προσωπικό του υπουργείου.
«Υπάρχει χαρά, ενθουσιασμός, αλλά και μια αγωνία για το τι θα ακολουθήσει», τόνισε η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Δημήτρη Κοτταρίδη, ενώ παρότρυνε τα παιδιά να δουν τις σπουδές τους ως αφετηρία λέγοντας πως «αυτό δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή. Υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες για τα παιδιά».
Αλλαγή στις προτιμήσεις των παιδιών -Ποιες σχολές πέφτουν
Αναφορικά με τα στατιστικά, η κα Ζαχαράκη διαπίστωσε σημαντικές αυξομειώσεις: «Οι σχολές Ψυχολογίας παρουσίασαν μεγάλη μείωση – με εξαίρεση το Δημοκρίτειο – ενώ στα οικονομικά υπήρξε μεγάλη άνοδος λόγω καλών επιδόσεων». Οι Ιατρικές και Νομικές διατήρησαν υψηλές βάσεις, με μικρές πτώσεις, ενώ τα παιδαγωγικά σημείωσαν καθοδική πορεία. Όπως ανέφερε, «φαίνεται ότι τα παιδιά ακολουθούν συχνά επιλογές που θεωρούνται πιο ελκυστικές επαγγελματικά».
Η ίδια επεσήμανε πως «η επιλογή σπουδών δεν είναι απαραίτητα τελική», και τόνισε: «Ακόμα κι αν κάποιος σπουδάσει κάτι που δεν τον εκφράζει, έχει δυνατότητες να αλλάξει πορεία με μεταπτυχιακά ή εμπειρία. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι».
Ζαχαράκη: Οι νέες παρεμβάσεις στο Λύκειο
Η Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη για σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από νωρίς, σημειώνοντας ότι «από τη νέα χρονιά δίνουμε έμφαση σε δωρεάν εργαλεία συμβουλευτικής σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΕΠ». Ανακοίνωσε επίσης ότι «από το 2026 θα υπάρχουν και σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας στα Λύκεια».
Σε ό,τι αφορά το Λύκειο, προανήγγειλε νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο «μια πιο διερευνητική μάθηση, επικεντρωμένη στο μαθησιακό αποτέλεσμα κι όχι μόνο στην αποστήθιση». Αναφέρθηκε επίσης σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό για το «νέο Λύκειο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής μέσω Εθνικού Απολυτηρίου – όχι όμως για τα σημερινά παιδιά του Λυκείου.
Νομική προσωπικότητα στη Μονή Σινά και προσλήψεις
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, εξηγώντας ότι «η Μονή Σινά αποκτά νομική προσωπικότητα – μια ιστορική κίνηση που ενισχύει τη διαχείριση της περιουσίας και των εκθέσεων του αρχαιότερου μοναστηριού που λειτουργεί αδιάλειπτα στην Ελλάδα».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης:
- Σύσταση οργανικών θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα κέντρα αξιολόγησης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
- Ρυθμίσεις για ανενεργούς φοιτητές, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
- Μέτρα για την πανεπιστημιακή βία, με στόχο την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
- 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών
Τέλος, η υπουργός προανήγγειλε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών έως το τέλος Αυγούστου, τονίζοντας πως στόχος είναι «να ξεκινήσει η χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά».