Η φράση του βουλευτή «κάνε κανά παιδί» αλλά και η επιμονή του να μην ζητά συγγνώμη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κοινοβουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αργότερα να ζητά συγγνώμη εκ μέρους του και της παράταξής του.
Ωστόσο, η συγγνώμη αυτή του πρωθυπουργού «δεν γίνεται δεκτή» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως η ίδια είπε σήμερα μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.
«Εγώ δεν δέχομαι τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο αρνείται να έρθει στη Βουλή για να συζητήσουμε για την έμφυλη βία. Του έχω κάνει 42 επίκαιρες ερωτήσεις για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία και κάνουν πλάκα μεταξύ τους οι Νεοδημοκράτες ότι είμαι περίπου μια γραφική, που ζητάω επίμονα να απαντηθεί στη Βουλή από τον πρωθυπουργό το τι θα κάνει για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις. Αυτά είναι αντιλήψεις, δεν είναι κρούσματα ούτε κάποιες αδόκητες εξελίξεις», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d8aqqgjn7l61)
«Χαίρομαι που επιτέλους το θέμα αυτό φωτίστηκε και αποκαλύφθηκε γιατί είναι ένα θέμα που συγκαλύπτεται», πρόσθεσε η ίδια και αναφερόμενη στη γιορτή της γυναίκας, δήλωσε: «Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται, που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, που κατακτούν δικαιώματα, που αντιστέκονται και που με το κεφάλι ψηλά πορεύονται, που κάνουν παιδιά ή που δεν κάνουν παιδιά».
«Παλεύω δύο χρόνια, από τότε που μπήκε η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, για να εξαλείψουμε αυτές τις συμπεριφορές. Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό ούτε αιφνιδιαστική συμπεριφορά. Από την πρώτη μέρα της δικής μου παρουσίας στη Βουλή εκδηλώνονται αυτές οι συμπεριφορές.
Αυτά θηριεύουν γιατί γίνονται ανεκτά. Είναι ευτύχημα ότι χθες προέδρευε βουλευτής άλλου κόμματος στη Βουλή διότι πάμπολες φορές και αντίστοιχες φράσεις έχουν εκτοξευτεί χωρίς να υπάρξει η δέουσα αντίδραση. Ήταν ευτύχημα η αντίδραση αυτή και τα αντανακλαστικά που έδειξαν πρωτίστως οι γυναίκες μέσα στο Κοινοβούλιο και οι άνδρες. Ήταν πολύ σημαντικό ότι ήταν ομόθυμα αυτό που συνέβη», τόνισε ακόμη η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d8ao2xqf91sh)
Και κατέληξε πως «Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτά που γίνονται στη Βουλή δεν είναι μόνο αντανάκλαση κρουσμάτων στην κοινωνία, είναι εκείνα που παράγουν στην κοινωνία πρότυπα και κακέκτυπα και είναι εκείνα που ενθαρρύνουν την έμφυλη βία, τις διακρίσεις, τον μισογυνισμό, τις πάσης φύσεως ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και άλλες συμπεριφορές».
Το χρονικό της θύελλας στη Βουλή
Το επεισόδιο έγινε τη στιγμή που στο προεδρείο της Ολομέλειας είχε ανέβει ο Νικήτας Κακλαμάνης προκειμένου να παρατηρήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου για την παραβίαση του χρόνου.
Κακλαμάνης: Εχθές με βάση τον Κανονισμό όλοι οι αρχηγοί είχαν παρεμβάσεις 22 λεπτών. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε 20 λεπτά. Ο κ Φάμελλος 27, ο κ. Βελόπουλος 3λεπτά ο κ. Χαρίτσης 13’, ο κ. Νατσιός 13 και εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου 48 λεπτά. Και σήμερα αντί για 30 λεπτά μιλάτε ήδη 48. Δεν πρόκειται εσείς να κυβερνήσετε τη βουλή. Η Βουλή έχει προεδρείο και θα εφαρμοστεί ο κανονισμός.
Κωνσταντοπούλου: Κύριε πρόεδρε.
Κακλαμάνης: Όπως το ακούσατε δεν το διαπραγματεύομαι. Σε 2 λεπτά η τελειώνετε ή σας κλείνω μικρόφωνο.
Κωνσταντοπούλου: Θα μπορούσατε να μου κάνετε υπόμνηση.
Κακλαμάνης: Επί 9 μήνες ήσασταν πρόεδρος βουλής και ξέρετε τον ΚτΒ.
Κωνσταντοπούλου: Ως ΠτΒ δεν έκλεισα μικρόφωνα.
Κακλαμάνης: Γιατί κανείς δεν είχε τη δική σας συμπεριφορά.
Κωνσταντοπούλου: Μην με μαλώνετε. Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση της Κο της ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα είχα ολοκληρώσει πριν να παρέμβει ο κ. Κακλαμάνης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Ολοκληρώνω γιατί μπήκαν στην αίθουσα παιδιά…
Κυριαζίδης: Κάνε κανένα παιδί.
Κωνσταντοπούλου: Κάνε κανένα παιδί;
Κυριαζίδης: Ή να υιοθετήσεις.
Κωνσταντοπούλου: Ή να υιοθετήσω;
Έντονες αντιδράσεις για το χυδαίο σχόλιο
Η φράση του Δημήτρη Κυριαζίδη προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη.