Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 57η επέτειο της ανεξαρτησίας της με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τερματισμό της Βρετανικής αποικιακής εξουσίας. Η ανεξαρτησία δεν ήταν ο στόχος των Κυπρίων όταν ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου του 1955. Ο στόχος ήταν η Ένωση με την Ελλάδα, η οποία δεν επετεύχθη καθώς οι διεθνείς συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί και η πολιτική της Βρετανίας δεν άφηναν περιθώρια για την εκπλήρωση του πόθου των Ελληνοκυπρίων που αποτελούσαν το 82% του πληθυσμού του νησιού.
Στη πραγματικότητα την 1η Οκτωβρίου του 1960 δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Η ημέρα εορτασμού της επετείου της Ανεξαρτησίας επελέγη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1963. Η ημέρα που η Κύπρος κατέστη τυπικώς ανεξάρτητη ήταν η 16η Αυγούστου 1959 όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου οι οποίες περιείχαν το σπέρμα της σύγκρουσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οδήγησαν στην τουρκανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963 και στην εισβολή του 1974 με αφορμή το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στις 16 Αυγούστου του 1959 υπεστάλη η βρετανική σημαία και αναρτήθηκε η κυπριακή σημαία σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ αποχώρησε και ο τελευταίο Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ. Ωστόσο η Βρετανία διατηρεί κυριαρχία στη Κύπρο με τις δύο βάσεις στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι οι οποίες αποτελούν μέχρι σήμερα έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρά το ότι το Σύνταγμα του 1960 απαγορεύει ρητώς την Ένωση με άλλη χώρα ή την διχοτόμηση, οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν την ανεξαρτησία ως βήμα για τον στόχο της Ένωσης και οι Τουρκοκύπριοι ως ελπίδα για την διχοτόμηση. Όταν το 1963 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε την αλλαγή 13 σημείων του Συντάγματος αποκαλύφθηκε η δυσλειτουργία του νέου κράτους και άρχισε η πορεία προς την κατάρρευση. Ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ, οι Τουρκοκύπριοι, υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί κλπ αποχώρησαν από τις δομές του κράτους και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι τουρκοκυπριακοί θύλακες που ελέγχονταν πλήρως από τη Τουρκία.
Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν τον θλιβερό δρόμο τους με την εισβολή του 1974 και την τουρκική κατοχή που διαρκεί μέχρι σήμερα. Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και σχέδια λύσης που διαδέχονταν το ένα το άλλο δεν οδήγησαν στην αποκατάσταση της ενότητας του νησιού με το μέλλον να παρουσιάζεται όλο και πιο αβέβαιο ως προς τη δυνατότητα επίτευξης λύσης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις δύο κοινότητες οι οποίες για 43 ζουν χωριστά, με τον πληθυσμό της κατεχόμενης περιοχής να έχει αλλοιωθεί σημαντικά από τον τουρκικό εποικισμό και την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών.
Εορτασμοί και Καμμένος
Σήμερα πραγματοποιείται στη Λευκωσία η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και αντιπροσωπεία της Βουλής. Στη παρέλαση θα παρουσιαστούν όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και θα παρελάσει και τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου στις παρελάσεις δεν λάμβαναν μέρος τροχοφόρα και εναέρια μέσα λόγω του κόστους των καυσίμων. Φέτος λόγω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος θα πετάξουν τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi 35 τα ιταλικά Agusta Westland και θα παρουσιαστούν οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι TOR και BUK. Επίσης θα παρουσιαστεί νέος οπλισμός που παρέλαβαν πρόσφατα οι ειδικές δυνάμεις από το Ισραήλ.
«Βροχή» κατέφθασαν τις τελευταίες μέρες τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων του Ντόναλτ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμα του ανέφερε πως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα επαναληφθεί, και η νέα αποτυχία στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα κάμψει την ελληνοκυπριακή πλευρά που είναι έτοιμη να συμμετάσχει με το ίδιο σθένος και την ίδια δημιουργικότητα σε μια νέα διαδικασία.
Χθες έγινε γνωστό και το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, στο οποίο τηρούνται ίσες αποστάσεις για το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Γκουτέρες υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί πολύ κοντά στη λύση αλλά δεν έκαναν το τελευταίο βήμα καθώς υπήρξε απροθυμία συμβιβασμού.