«Είναι χρέος της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα για να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας και για αυτό χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα που επιζητεί και το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα». Το έμμεσο αλλά σαφέστατο αυτό μήνυμα στήριξης στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε από το Μόναχο η διάδοχος της Μέρκελ, και πιθανή νέα καγκελάριος της Γερμανίας, Κραμπ-Καρενμπάουερ στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά παρουσία του κ. Μητσοτάκη, «είναι ζήτημα αλληλεγγύης, το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κανει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές».
Η ίδια μάλιστα συμφώνησε απολύτως και με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των ελληνικών συνόρων. «Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της» είπε χαρακτηριστικά.
Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξήρε το όραμα της κ. Καρενμπάουερ το οποίο, όπως είπε «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά».
«Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων» τόνισε στην κ. Καρενμπάουερ, «είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές. Για μας στην Ελλάδα» προσέθεσε, «το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ, και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ την Παρασκευή συναντάται με σημαντικούς επενδυτές, προς τους οποίους θα αναδείξει τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.