Διεθνή

Μείωση στη ροή προσφύγων-μεταναστών στην Ευρώπη καταγράφει ο ΟΗΕ

Μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφει νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ).

Παρατηρεί ωστόσο, ότι πολλοί εξακολουθούν να καταφεύγουν «σε αδίστακτους διακινητές και δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν κακομεταχείριση ή και τα δύο».

Η ΥΑ διαπιστώνει, ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο, σημείωσε μεγάλη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.

Στο μεταξύ, οι αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (έως τα τέλη Ιουνίου 83.752 άνθρωποι και έκτοτε λιγότεροι).

Αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των αφίξεων στην Ισπανία, με 9.500 να έχουν φτάσει στη χώρα από τις αρχές του Ιανουαρίου, κυρίως μέσω θαλάσσης, σε σύγκριση με τους 4.936 που έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ανησυχητικά υψηλή η πιθανότητα απώλειας της ζωής

Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι περίπου 2.253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα και τουλάχιστον 40 πέθαναν σε χερσαίες οδούς σε ευρωπαϊκά σύνορα ή κοντά σε αυτά. Καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων επιχειρεί το ταξίδι αυτό κρυφά, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες και οι παραπάνω εκτιμήσεις θεωρούνται ότι είναι συντηρητικές.

Τα περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ιδίως στη Λιβύη, είναι κοινό φαινόμενο. Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη, επιβίωσαν από επικίνδυνα ταξίδια στην έρημο και από περιστατικά κακοποίησης, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σεξουαλική βία, βασανιστήρια και απαγωγές για λύτρα. Στη θάλασσα προς την Ιταλία, ένας στους 39 διακινδυνεύει να πεθάνει.

Περίπου 11.400 από αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά. Νεοαφιχθέντες, μεταξύ τους και παιδιά, είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας ή εμπορίας ανθρώπων. Συνολικά, πάνω από το 40% των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, πληρούσαν τα κριτήρια για την παροχή κάποιου είδους προστασίας.

Κακομεταχείριση από διακινητές και άτυπες επαναπροωθήσεις

Τους πρώτους έξι μήνες του 2017 συνεχίστηκαν και οι χερσαίες μετακινήσεις κατά μήκος της Ευρώπης, αν και κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι άνθρωποι που συνέχιζαν περαιτέρω το ταξίδι τους παράτυπα, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατήγγειλαν περιστατικά κακομεταχείρισης στα χέρια των διακινητών, καθώς και ξυλοδαρμούς και επιθέσεις από σκύλους της αστυνομίας. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για ληστείες και απαγωγές από διακινητές με σκοπό τον εκβιασμό.

Κατά τη διάρκεια καταγραφής της έκθεσης, η ΥΑ και οι εταίροι της, συνέχιζαν να λαμβάνουν καταγγελίες για άτυπες επαναπροωθήσεις από τις κρατικές αρχές, μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ισπανία και την ΠΓΔΜ. Υπήρξαν επίσης αναφορές για άρνηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και καταγγελίες για περιστατικά βίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

You may also like

More in Διεθνή