«Γαλάζια» παλληκάρια σφάζονται στην αυλή του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε φόντο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των επόµενων εθνικών εκλογών και την επιθυµία τους να καταλάβουν µια κοινοβουλευτική έδρα.
Ο λόγος κυρίως για τα νέας κοπής πολιτικά στελέχη, που αναδείχθηκαν στην κοµµατική καθηµερινότητα από τον Ιανουάριο του 2016 και µετά, οπότε και ο σηµερινός αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ανέλαβε τα ηνία της Ν.∆., και είχαν σταθεί εξαρχής στο πλευρό του στην κούρσα για την αρχηγία. Βλέπετε, κοινό στοιχείο των εν λόγω προσώπων, που επί της ουσίας συµβόλισαν το πρώτο στάδιο της πρακτικής εφαρµογής των εξαγγελιών Μητσοτάκη περί ανανέωσης, είναι το ενδιαφέρον τους να κατέλθουν δυναµικά στη µάχη του σταυρού, επωφελούµενοι από την υπόσχεση του επικεφαλής της φιλελεύθερης παράταξης για σηµαντική µείωση του µέσου όρου ηλικίας στις εκλογικές λίστες.
Μάλιστα, το όλο θέµα γίνεται ακόµη πιο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι άπαντες κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο νεοδηµοκρατικό οργανόγραµµα, ενώ δραστηριοποιούνται στο σύνολό τους στη Β’ Αθήνας, ελπίζοντας ξεκάθαρα στην πολιτική παρακαταθήκη και στα ισχυρά ερείσµατα του αρχηγού της Ν.∆. στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (όπου και εκλεγόταν παραδοσιακά µεταξύ των πρώτων). Πρόκειται κατά βάση για τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του κόµµατος, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον γραµµατέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιδήµαρχο Καλλιθέας, Τάσο Γαϊτάνη, καθώς και τον γραµµατέα Παραγωγικών Φορέων και δηµοτικό σύµβουλο Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά.
Και τρεις τους κινούνται εδώ και καιρό σε όλα τα επίπεδα, επιχειρώντας να δώσουν στίγµα πριν ακόµη από την επίσηµη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους και την ένταξη της χώρας σε προεκλογική τροχιά. «Οταν έχεις να τα βάλεις µε µεγαθήρια, πρέπει να τρέχεις από νωρίς», επισηµαίνουν έµπειροι «γαλάζιοι» κοµµατικοί παράγοντες σχολιάζοντας την κινητικότητα των τριών νεαρών στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, αν και το πράγµα επ’ ουδενί έχει ξεφύγει εκτός ορίων, έχουν υπάρξει ήδη και τα πρώτα ίχνη ανταγωνισµού µεταξύ τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της επιρροής τους στους κόλπους του κοµµατικού µηχανισµού.
Με δεδοµένο ότι λόγω θέσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει εκ προοιµίου ένα προβάδισµα στο κοµµάτι της προβολής και της αναγνωρισιµότητας, τόσο ο Τ. Γαϊτάνης όσο και ο Β. Ξυπολυτάς ρίχνουν το βάρος τους στην ενίσχυση των επαφών τους σε εσωκοµµατικό επίπεδο, το οποίο και θεωρούν προνοµιακό πεδίο για τους ίδιους. Οπως γίνεται αντιληπτό, λόγω εντοπιότητας, ο µεν πρώτος δραστηριοποιείται σε πρώτη φάση στην περιοχή πέριξ του ∆ήµου Καλλιθέας και ο δεύτερος στα βόρεια προάστια. Εκτός της άτυπης κόντρας των «3», που µνηµονεύεται εδώ και καιρό στις «γαλάζιες» παραπολιτικές στήλες, στην εξίσωση της Β’ Αθήνας και κατ’ επέκταση στο παιχνίδι της διεκδίκησης µιας µερίδας από την εκλογική πίτα του προέδρου της Ν.∆. επιθυµούν να εισέλθουν και δύο εκπρόσωποι της… παλαιότερης γενιάς.
Συγκεκριµένα, εδώ και αρκετούς µήνες έχουν εξοµολογηθεί σε συνοµιλητές τους την πρόθεσή τους να τεθούν στην κρίση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων τόσο ο γραµµατέας Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων και πρώην υποψήφιος δήµαρχος Μοσχάτου, Βασίλης Σπανάκης (ο οποίος βρίσκεται διαχρονικά πολύ κοντά στο περιβάλλον του αρχηγού της Ν.∆. και ήταν εκ των βασικών παικτών της προεκλογικής εκστρατείας του για την ηγεσία του κόµµατος), όσο και ο πρώην δήµαρχος Μελισσίων και αναπληρωτής γραµµατέας Προγράµµατος, Μανώλης Γραφάκος.
Η ανανέωση και οι εσωκομματικές ισορροπίες
Φυσικά, δεδοµένης αυτής της… πολυκοσµίας και των εσωτερικών ανταγωνισµών που ήδη έχουν κάνει την εµφάνισή τους (µέσα στο καλοκαίρι οι αντικρουόµενες διαρροές για τις προτιµήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έδιναν κι έπαιρναν), το κεντρικό ερώτηµα που προκύπτει είναι αν τελικώς θα λάβει το σύνολο των προαναφερθέντων το χρίσµα για την κάθοδο στον εκλογικό στίβο της Β’ Αθήνας. Αλλωστε, πέραν της ανανέωσης, υπάρχει και η παράµετρος της διατήρησης των εσωκοµµατικών ισορροπιών, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τις τελικές επιλογές της Πειραιώς. «∆εν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να λανσάρονται ως εκλεκτοί του Κυριάκου και να τον επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία. Πρώτος απ’ όλους δεν το θέλει αυτό ο ίδιος για ευνόητους λόγους», επισηµαίνουν οι καλά γνωρίζοντες τον τρόπο σκέψης του αρχηγού της Ν.∆.
«Οταν θα ’ρθει η ώρα, θα σταλεί στον καθένα το µήνυµα που πρέπει», προσθέτουν. Πάντως, µια ισχυρή ένδειξη για τις διαθέσεις του «γαλάζιου» προεδρικού γραφείου έναντι καθενός εκ των ενδιαφεροµένων θα µπορούσε να είναι ο πολυεπίπεδος εσωκοµµατικός ανασχηµατισµός, στον οποίο προσβλέπουν αρκετοί ότι θα προχωρήσει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετά τη ∆ΕΘ.
«∆εν είναι δυνατόν να προετοιµάζεις την υποψηφιότητά σου για βουλευτής και την ίδια ώρα να έχεις υπ’ ευθύνη σου σηµαντικές παραµέτρους όσον αφορά τη λειτουργία του κόµµατος. Αφενός, δηµιουργείται ζήτηµα… αθέµιτου ανταγωνισµού µε τους άλλους υποψηφίους και, αφετέρου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γεµίσει η Πειραιώς µε µίνι εκλογικά κέντρα.
Γι’ αυτό στην προκειµένη περίπτωση όσοι θέλουν να κατέβουν για βουλευτές µάλλον θα εύχονται να ανασχηµατιστούν παρά να παραµείνουν στο πόστο τους», λένε χαρακτηριστικά έµπειρα κοµµατικά στελέχη.