Απορρίφθηκαν, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, οι αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή, καταδικασμένων για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Στο άκουσμα της απορριπτικής απόφασης, αλληλέγγυοι, που είχαν γεμίσει την αίθουσα, «απάντησαν» εκσφενδονίζοντας μπουκάλια νερού, ακόμα και καρέκλες, στους δικαστές, οι οποίοι αποχώρησαν από την δικαστική αίθουσα συνοδευόμενοι από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Δείτε βίντεο με το σκηνικό της έντασης μετά την απόφαση του δικαστηρίου
Πιο συγκεκριμένα, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στη δικαστική αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα «Ες ες μπάτσοι δικαστές» και το «πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά», άρχισαν να πετούν καρέκλες και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να επέμβουν τα ΜΑΤ και να τους οδηγήσουν εκτός του μεγάρου του Εφετείου.
Είχαν προηγηθεί οι εισαγγελικές προτάσεις, με τις οποίες ζητείτο από το δικαστήριο να απορρίψει τις αιτήσεις των δυο καταδικασθέντων.
Ειδικότερα, για την 29χρονη Ηριάννα, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών τάχθηκε υπέρ της απόρριψης της αίτησής της, υποστηρίζοντας πως «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή», ενώ «το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη».
Ακόμη, ο εισαγγελέας ανέφερε για την 29χρονη: «Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας, αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον».
Τέλος, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό της 29χρονης ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται, όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».
Για τον 33χρονο, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.
Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απόρριψη της αίτησης επισημαίνοντας πως «δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του» 33χρονου.
Ακόμη, στη σχετική τοποθέτησή του ο εισαγγελέας, αφού επισήμανε πως «υπάρχει το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως για νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα του νόμου αίφνης μετά της εκδόσεως της πρωτόδικης απόφασης», σημείωσε: «Πρόκειται για μία εμπλοκή τους, η οποία εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να παραληφθεί. Να απορριφθεί ως αβάσιμη στην ουσία η αίτηση».
Νωρίτερα, η 29χρονη Ηριάννα ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει δεκτή την αίτησή της, σημειώνοντας πως, όσο παραμένει στη φυλακή, αυτό έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική της εξέλιξη.
«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε» είπε χαρακτηριστικά η 29χρονη και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και, ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».
Παράλληλα, επισήμανε: «Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι, για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία». Μιλώντας για την καταδίκη της, τόνισε πως κρίθηκε ένοχη, με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου της στο σπίτι της.
Ανέφερε χαρακτηριστικά η 29χρονη: «Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και γι’ αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο, πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητας μου…. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».
Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Πρόκειται για τις κυρίες Αμαλία Μόνζιερ και Όλγα Δήμα, οι οποίες μίλησαν για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα, τονίζοντας ότι τυχόν παραμονή της στη φυλακή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πανεπιστημιακή της εξέλιξη.
Με αφορμή την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου ο συνήγορος της 29χρονης Ηριάννας, Θ. Μαντάς δήλωσε: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το διο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα κοπέλα, γι’΄αυτή τη νέα επιστήμονα».