Υγεία

Έξι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Περίπου το 10-20% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον είναι κάτω των 50 ετών και περίπου οι μισοί από αυτούς διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο η γνώση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πρόσβαση σε θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το τρέμουλο ή η ανεξέλεγκτη κίνηση είναι ένα από τα πιο γνωστά σημάδια της νόσου Πάρκινσον και μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται.

Συνήθως ξεκινά από την παλάμη πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο χέρι, ή μερικές φορές μέχρι το πόδι στην ίδια πλευρά του σώματος, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson’s UK. Το τρέμουλο είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν τα άκρα είναι χαλαρά.

Η ντοπαμίνη είναι ένας ζωτικής σημασίας νευροδιαβιβαστής που δρα ως αγγελιοφόρος μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου και των νευρικών συστημάτων που βοηθούν στον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Είναι η έλλειψη αυτής της χημικής ουσίας που προκαλεί τρέμουλο και μια σειρά από άλλα συμπτώματα του Πάρκινσον. Ακολουθούν τα βασικότερα προειδοποιητικά σημάδια:

Οι αργές κινήσεις χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Πάρκινσον
Ένα άτομο που πάσχει από νόσο Πάρκινσον μπορεί να χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο να πραγματοποιήσει καθημερινές εργασίες, όπως η πληρωμή ειδών στο κατάστημα, η πληκτρολόγηση και το ανέβει στο λεωφορείο. Η βραδύτητα της κίνησης, ιατρικά γνωστή ως βραδυκινησία, περιλαμβάνει το περπάτημα με μικρά, μπερδεμένα βήματα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικρότερες κινήσεις -όπως το να μην χαμογελά τόσο πλατιά όσο πριν- δυσκολίες στην κατάποση και τη μάσηση και έλλειψη συντονισμού. Η αργή κίνηση προκαλείται επίσης από τα μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι μύες.

Μυϊκή δυσκαμψία, λόγω μειωμένων επιπέδων ντοπαμίνης
Οι δύσκαμπτοι μύες είναι ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον που μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση. Η ένταση και η έλλειψη ευελιξίας στους μύες μπορεί να δυσκολέψουν τις εκφράσεις του προσώπου και τις μετακινήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές κράμπες και προβλήματα με την ισορροπία.

Το να κουνήσει τα χέρια, να σηκωθεί από την καρέκλα και να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για έναν πάσχοντα από νόσο Πάρκινσον ως αποτέλεσμα, όπως και η αναπνοή και η καθαρή ομιλία. Ακριβώς όπως τα μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να προκαλέσουν αργές κινήσεις και τρόμο, έτσι πιστεύετεαι ότι διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των μυών που εκτείνονται και χαλαρώνουν για κάθε κίνηση, οδηγώντας σε ακαμψία, σύμφωνα με το Parkinson’s Europe.

Και η απώλεια όσφρησης, ενδεικτική της νόσου Πάρκινσον
Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Πάρκινσον. Αυτό το σύμπτωμα επηρεάζει το 95% των ασθενών και μπορεί να ξεκινήσει χρόνια πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, λέει η Parkinson’s UK.

Ωστόσο, η απώλεια όσφρησης μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, με κάποιους να χάνουν ή να παίρνουν βάρος καθώς δεν μπορούν πλέον να μυρίσουν το φαγητό, ενώ μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση άλλων. Για κάποιους, μπορεί να είναι ήπιο και απλώς να μειώνει κάπως την ικανότητα όσφρησης, ενώ άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να μυρίσουν το οτιδήποτε.

Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από μέρος του εγκεφάλου, γνωστό ως «οσφρητικός βολβός» που υπεύθυνο για την επεξεργασία των οσμών, και είναι μικρότερο σε μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με το Parkinson’s UK.

Προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου από τη νόσο Πάρκινσον
Το να σηκωθεί τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα μπορεί να ταλαιπωρήσει έναν ασθενή με νόσο Πάρκινσον καθώς γερνά. Αλλά είναι επίσης ένα ακόμη πρώιμο σημάδι της νόσου Πάρκινσον. Το να πηγαίνει στην τουαλέτα περισσότερες από μία ή δύο φορές τη νύχτα -ιατρικά γνωστό ως νυκτουρία- μπορεί να είναι σημάδι της νόσου. Η ακράτεια, η άμεση ούρηση και η προσπάθεια να «κρατήσει» τα ούρα, μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα.

Στη νόσο Πάρκινσον, τα συμπτώματα περιορίζονται σε πτώσεις και διακυμάνσεις στα επίπεδα ντοπαμίνης, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων της ουροδόχου κύστης. Η απώλεια της ντοπαμίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές των εγκεφαλικών σημάτων που λένε στην ουροδόχο κύστη να συγκρατεί ή να αποβάλλει τα ούρα, σύμφωνα με το Parkinson’s Europe.

Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης ένα σύμπτωμα της νόσου, καθώς η βραδύτητα της κίνησης και η ακαμψία -ενδεικτικά σημάδια της πάθησης- μπορεί να επηρεάσουν τους μύες στο τοίχωμα του εντέρου.

Κατάθλιψη και άγχος, αιτία και συνέπεια της νόσου Πάρκινσον
Το αίσθημα ακραίας θλίψης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον, αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητό το γιατί, σύμφωνα με το NHS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται μήνες πριν αποκαλυφθούν άλλα συμπτώματα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα οφείλονται στην πτώση της ντοπαμίνης στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μειωμένη διάθεση. Το Parkinson’s UK λέει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ανησυχία και άγχος.

Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθούν όσο παλιά, πράγμα που οδηγεί σε μοναξιά και απομόνωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση σημειώνει επίσης ότι η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον μπορεί να είναι πολύ αγχωτική, επομένως είναι κατανοητό ότι κάποιος μπορεί να βιώσει αυτά τα συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία