Υγεία

Οι ξηροί καρποί μπορεί να μας προστατέψουν από καρδιακό επεισόδιο- Τι έδειξε έρευνα

Η αντικατάσταση του αυγού με 25 έως 28 γραμμάρια ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 17%, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η χοληστερόλη στα αυγά κάνει κακό στην καρδιά, αν και άλλοι λένε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, καθιστώντας τους μια καλή εναλλακτική λύση. Η διαπίστωση προέρχεται από μια μεγάλη επιστημονική ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με το πώς τα μοντέρνα «φυτικά» τρόφιμα, όταν προτιμώνται από τα ζωικής προέλευσης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν κανένα όφελος από την αντικατάσταση των ψαριών και των θαλασσινών με φυτικές επιλογές, και καμία ένδειξη ότι η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αν και η αντικατάστασή τους με ξηρούς καρπούς συνδέεται με μια πολύ μικρή μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Ξηροί καρποί vs κρέας
Ωστόσο, η επιστημονική ανασκόπηση υπογραμμίζει τα γνωστά οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές.

Οι άνθρωποι που αντικατέστησαν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος – το ισοδύναμο ενός λουκάνικου ή σχεδόν δύο φέτες μπέικον – με την ίδια ποσότητα οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο κίνδυνος ήταν 27% χαμηλότερος εάν έτρωγαν 28 έως 50 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί για επεξεργασμένο κρέας.

Η αντικατάσταση ενός αυγού την ημέρα με 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ή μια μερίδα 30 γραμμαρίων δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως αυτά που βρίσκονται στα υγιεινά δημητριακά πρωινού και στο ψωμί ολικής άλεσης, συνδέθηκε με περίπου κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από αυτόν.

Η ανασκόπηση υποδηλώνει ακόμη ότι οι νεότερες γενιές ίσως έχουν δίκιο να απολαμβάνουν αβοκάντο στο τοστ.

Η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος, των αυγών, του τυριού, του βουτύρου ή του γιαουρτιού με αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αυτό βασίζεται στα αποτελέσματα μιας και μόνο μελέτης. Η ανασκόπηση όρισε την καρδιαγγειακή νόσο ως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο ή θάνατο από κάποιο από αυτά.

Η Δρ Sabrina Schlesinger, συν-συγγραφέας της ανασκόπησης από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αυγό για πρωινό, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με τρόφιμα φυτικής προέλευσης».

«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αντικατάσταση των πουλερικών με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αν και υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για την αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να τρώνε αυγά εντελώς.

Υποδεικνύει μόνο ότι ένα αυγό λιγότερο την ημέρα, που αντικαθίσταται από ξηρούς καρπούς, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 17%, διαβήτη τύπου 2 κατά 18% και πρόωρου θανάτου κατά 15%,

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου – κατά 36% – θα παρατηρηθεί σε άτομα που αντικαθιστούν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η αντικατάσταση του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και μη, μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων πουλερικών, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο ενός στήθους κοτόπουλου, με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, αντί αυτού, συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μεγαλύτερη μείωση στις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, κατά 21%, παρατηρήθηκε όταν το επεξεργασμένο κρέας αντικαταστάθηκε από ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία