Τεχνολογία

Η Google θα προβλέπει τις πλημμύρες και στην Ελλάδα -To Flood Hub επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που εντάσσει η Google στο σύστημα Flood Hub, το οποίο χρησιμοποιείται για να προβλέπει πλημμύρες.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήδη προστατεύει 460 εκατομμύρια ανθρώπους, επεκτείνεται σε άλλες 60 χώρες του κόσμου (ήδη λειτουργεί σε 80), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες, αυξάνονται συνεχώς σε συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας ζημιές ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Google: Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά να ληφθούν μέτρα εγκαίρως
Όπως αναφέρει η Google: «Ως μέρος της προσπάθειάς μας να αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επεκτείνουμε σήμερα τα συστήματά μας για την πρόβλεψη πλημμυρών σε 80 χώρες. Έτσι, με την ένταξη 60 νέων χωρών από ολόκληρη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ελλάδας), την Αφρική, την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και τη Νότια και Κεντρική Αμερική, η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις περιοχές του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης σε κινδύνους από πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, προστατεύοντας 460 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».

Σύμφωνα με την Google, «το Flood Hub μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες, προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους 7 ημερών. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όπου τέτοιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε βάθος μόλις 48 ωρών».

Πώς λειτουργεί το Flood Hub
Να τονιστεί πως το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του Flood Hub χρησιμοποιεί πλήθος διαφορετικών δημόσιων πηγών πληροφοριών, όπως δελτία καιρού και δορυφορικές εικόνες.

Στη συνέχεια, συνδυάζει δύο μοντέλα: το Hydrologic Model, το οποίο προβλέπει την ποσότητα νερού που ρέει σε ένα ποταμό, και το Inundation Model, που προβλέπει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και σε τι ύψος θα φτάσουν τα νερά.

«Ολοένα εργαζόμαστε για την επέκταση του συστήματος ειδοποίησης για πλημμύρες στις υπηρεσίες Google Search και Google Maps, ώστε οι πληροφορίες του να είναι προσβάσιμες από όσους τις χρειάζονται» σημειώνει η Google, που για πρώτη φορά λάνσαρε την πλατφόρμα στην Ινδία το 2018.

«Το Flood Hub αποτελεί μέρος του προγράμματός μας Crisis Response για την παροχή έγκυρων πληροφοριών και πηγών σε στιγμές κρίσης, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία συνεργαζόμαστε με ομάδες άμεσης δράσης για την ανάπτυξη τεχνολογίας και προγραμμάτων που συμβάλλουν στην προστασία του κόσμου, την ενημέρωσή του και την αποφυγή της έκθεσής του σε κίνδυνο», σημειώνει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία