Διεθνή

Το «City» του Λονδίνου παραμένει ισχυρό

Οι βάσεις που έχουν μπει στο περίφημο «City» του Λονδίνου, με την επί πολλά χρόνια λειτουργίας εκεί της έδρας πολλών πολυεθνικών και ειδικά ναυτιλιακών εταιρειών, είναι πολύ δύσκολο να μην αποδώσουν παρά το Brexit, δίνοντας έτσι στη βετανική πρωτεύουσα δυνατότητες και μετά της απομάκρυνση από την ΕΕ.

Το Λονδίνο παρέμεινε το πλέον ελκυστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου, διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι της Νέας Υόρκης παρά τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οδηγήσει κάποιους πολιτικούς και οικονομολόγους να προβλέψουν ότι το Λονδίνο θα χάσει την ηγετική του θέση ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί άμεσα.

Το Λονδίνο βρέθηκε στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με βάση τον δείκτη GFCI του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Z/Yen, που κατατάσσει τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως οι υποδομές και οι ανθρώπινοι πόροι. Η Νέα Υόρκη βρέθηκε 24 μονάδες πίσω από τη βρετανική πρωτεύουσα, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων από τότε ξεκίνησε η έρευνα το 2007.

Η κατάταξη της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 24 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα, με τους συντάκτες της έρευνας να εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή «οφείλεται μάλλον σε φόβους για το αμερικανικό εμπόριο».

Από τότε που η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιούνιο, το κλίμα στις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο. Τους δύο τελευταίους μήνες έχει επίσης παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των τραπεζών που ανακοινώνουν ότι θέλουν να συστήσουν νέες θυγατρικές στην ΕΕ μετά το Brexit, με τις περισσότερες μεγάλες αμερικανικές, βρετανικές και ιαπωνικές τράπεζες να λένε ότι θα ανοίξουν γραφεία στη Φρανκφούρτη ή το Δουβλίνο. Η Φρανκφούρτη ανέβηκε στην 11η θέση από την 23η ένα χρόνο νωρίτερα και το Δουβλίνο μετακινήθηκε στην 30η από την 33η.

You may also like

More in Διεθνή