Ελλάδα

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

Ανακοίνωση με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι παραμένουν ακάλυπτες οι θέσεις για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς «οι αμοιβές που προβλέπονται είναι απαράδεκτα χαμηλές». Σύμφωνα με στοιχεία του «δόθηκαν 98 βεβαιώσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤΟΜΥ, στην Περιφέρεια Αθηνών. Οι αιτήσεις των γενικών γιατρών είναι 29, των παθολόγων 30 ενώ οι υπόλοιποι είναι παιδίατροι».

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «η εικόνα είναι χειρότερη στην περιφέρεια, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί» και προσθέτει ότι «από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ καθώς προβλέπεται για τους γιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση, χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους».

Αναφέρει επίσης ότι «η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ και όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μονάδες να καταρρεύσουν. Το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους».

«Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα! Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρείται να δομηθεί διακατέχεται από προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, ενώ προβλέπει για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα, που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα