Υγεία

Άμεση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες

B674612DE0F24BE6A3577A5739F97837.jpgΤην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. που είναι σήμερα) και στα 700 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό φαρμάκου στα Νοσοκομεία ζήτησαν τα τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ασκώντας δριμεία κριτική στον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας άσκησαν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σε μια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης.

Χαρακτήρισαν κράτος εν κράτει τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας κατά της Δημόσιας Υγείας και της Επιχειρηματικότητας και γι’ αυτό το λόγο ζητούν τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. που είναι σήμερα) και στα 700 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό φαρμάκου στα Νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας πως ηθελημένα βάζουν στόχους, που ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν.

«Η απόκλιση από το στόχο της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν κινείται στα επίπεδα του 2% με 3%, που θα ήταν και φυσιολογικό, αλλά ξεπερνά το 30%», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης. Αυτό έχει ως συνέπεια η Φαρμακοβιομηχανία να κληθεί να πληρώσει φέτος πάνω από 580 εκατομμύρια ευρώ σε rebate και claw back.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι επιλογές της κυβέρνησης τα τελευταία 4 με 5 χρόνια έχουν καταβαραθρώσει την απασχόληση στη Φαρμακοβιομηχανία, η οποία μειώθηκε κατά 35%. Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο κλάδος δεν μπορεί να εκπονήσει μακρόπνοα επιχειρηματικά σχέδια, ενώ ήδη υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αποεπένδυση από τη χώρα.

Αγανάκτηση και ερωτηματικά, όμως, προκαλεί στη Φαρμακοβιομηχανία και η συνεχής λανθασμένη τιμολόγηση σκευασμάτων.

Σύμφωνα με το Νίκο Κεφαλά, αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ, 277 σκευάσματα έχουν τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή, γεγονός που παραβαίνει το θεσμοθετημένο κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Στη διαδικασία της τιμολόγησης μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ελήφθησαν υπόψιν ακόμα και κράτη με υποτιμημένο νόμισμα. Για όλα αυτά τα σκευάσματα ο κίνδυνος απόσυρσης είναι ορατός, ενώ ήδη έχει σταματήσει η κυκλοφορία δεκάδων άλλων, καθώς δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες η διακίνησή τους στη χώρα μας.

«Παλεύουμε να το ανατρέψουμε αλλά αν δεν υπάρχει η απαραίτητη κερδοφορία δεν θα υπάρχει και η δυνατότητα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά», σημείωσε ο κύριος Κεφαλάς.

Γι αυτό το λόγο τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στην αποκατάσταση των λανθασμένων τιμών των φαρμάκων και στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον καθορισμό των τιμών τους.

Προκειμένου να διασφαλίσουν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα και να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία και τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του αποφάσισαν να προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση κατά:

Του Δελτίου Τιμών της 12ηςΑυγούστου 2014 λόγω λαθών κατά την εφαρμογή των διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκωνΤης Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3/ΓΠ οικ. 70519/18.08.2014 σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπό τύπον rebateη καταβολή του 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής από τη λιανική τιμή ενός φαρμάκου το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο (προστατευμένο ή μη από πατέντα)Της Υπουργικής Απόφασης ΓΠ/οικ 61771 (ΦΕΚ 1907/Β/15.07.2014) ως προς τη ρύθμισή της σύμφωνα με την οποία σε κάθε αναθεώρηση τιμών απαγορεύονται οι αυξήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία