Πολιτική

Αναστασιάδης: Δεν μας πτοούν οι απειλές της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγορεύθηκε σήμερα επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ – Τι είπε για Κυπριακό και Ερντογάν

Την τιμή που αισθάνεται για τη σημερινή του αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εξέφρασε σήμερα το απόγευμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διευκρινίζοντας πως η τιμή αυτή απευθύνεται στο σύνολο του ελληνισμού που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απόφαση και πολιτική βούληση της Κύπρου να συμμετέχει στον όποιο διάλογο ο γενικός γραμματέας [του ΟΗΕ] κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένα γόνιμο έδαφος για δημιουργικό διάλογο και να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες εντός της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστερούσα ή προσπαθώντας να αποστερήσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Αυτό που μάς θωρακίζει είναι το διεθνές δίκαιο και όλη η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες, ο καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, και τον Λίβανο, με βάση τη διεθνή συνθήκη του δικαίου της θαλάσσης του 1982 οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν κατά την άποψή μου οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα», σημείωσε ακόμα απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές κινήσεις.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στην εισβολή του 1974, δήλωσε πως ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται μακράν οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν κάποιος έχει ακούσει μια ευρωπαϊκή χώρα να απειλεί μια τρίτη χώρα ή μια προηγμένη χώρα να επαίρεται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες προβαίνει. «Συνεπώς δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν του να πω ότι υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν θα καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές», είπε.

Αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλες τις σημαντικές στιγμές που καθόρισαν την εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.


Αναγόρευση Πρόεδρου Αναστασίαδη

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη βάση της συναντίληψης για τους Όρους Αναφοράς, όπως είχε προκύψει από την άτυπη συνάντηση μου της 9ης Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη». Διευκρίνισε ωστόσο πως η προθυμία αυτή  εξυπακούει ότι  η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραιτήτου θετικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει δια του τερματισμού κάθε εκνόμου ενεργείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είτε τον απειλούμενο εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

«Η δε επίκληση της Τουρκία πως μέσω της ενεργειών της στην ΑΟΖ προστατεύει τάχα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους που προνοεί πως με την μετεξέλιξη της η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης και με την οποία προκύπτει η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία αποπειράται  να περιορίσει, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά 44%», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος έθιξε και το ζήτημα της θετικής ψήφου τονίζοντας πως έχει κατ’ επανάληψιν διαμηνύσει προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι δεν  αρνείται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων εάν και εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά, καταχρωμένη της πλειοψηφίας που διαθέτει, θα επιχειρούσε τη λήψη αποφάσεων εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Και αυτό είναι μια απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Αναστασιάδης έκλεισε την ομιλία του απαριθμώντας τις πέντε βασικές αρχές που έχει αναπτύξει και βάσει των οποίων πολιτεύεται:
 
(1) Οι κανόνες δικαίου από μόνοι τους δεν οδηγούν σε λύσεις όπως και οι πολιτικές με άγνοιαν ή παραγνώρισιν του δικαίου δεν οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις.
 
(2) Η πάροδος του χρόνου εξουδετερώνει το αρχικά δίκαιον ή δημιουργεί νέα δεδομένα που οδηγούν σε «νέους κανόνες» ή οιονεί δίκαιον.
 
(3) Ο συμβιβασμός ή ο πραγματισμός είναι η ζεύξη πολιτικών αποφάσεων και δικαίου και παρά το ότι ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο δυνατόν να είναι δικαιότερος από ότι τα αποτελέσματα που δημιουργούνται εκ της ατολμίας, της στασιμότητας και των αδιεξόδων.
 
(4) Οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να ηγούνται και όχι να άγονται από τυχόν συναισθηματικές εξάρσεις του λαού.
 
(5) Ηγέτης που θέτει υπεράνω του εθνικού καλού το πολιτικό κόστος του ιδίου είναι ανάξιος να κυβερνά.

Παπαϊωάννου: Άξια μίμησης η ηγεσία του Ν. Αναστασιάδη

Από πλευράς του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου εξήρε τον Νίκο Αναστασιάδη. Κάνοντας λόγο για την σταθερή του προσήλωση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες η οποία έχει οδηγήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με χώρες όχι μόνον εντός της Ευρωπαΐκής Ένωσης, αλλά και με τις γειτονικές της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύοντας την Κύπρο σε πυλώνας σταθερότητας της περιοχής.

«Κάποια στιγμή, εξοχότατε κύριε πρόεδρε, είπατε πως θέλει τόλμη και αποφασιστικότητα για να μετατρέψεις την κρίση σε ευκαιρία. Εσείς το αποδεικνύεται αυτό καθημερινά μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη ρεαλιστική διαχείριση των καταστάσεων που αναδεικνύουν την Κύπρο κράτος – πρότυπο και την ηγεσία σας άξια μίμησης».

Πηγή: voria.gr

You may also like