Πολιτική

Αναστασιάδης: Η επιδίωξη της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δεν μπορεί να πραγματωθεί

«Δεν είναι μία λύση αποδεκτή από κανέναν» τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ο στόχος της Τουρκίας για δύο κράτη δεν είναι δυνατόν να πραγματωθεί καθώς δεν είναι μία λύση αποδεκτή από κανέναν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει με καλή θέληση σε έναν δημιουργικό διάλογο που θα δημιουργήσει, όπως είπε, τις προοπτικές συνέχισης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα σωρεία συγκλίσεων, τα θέματα Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας έχουν συμφωνηθεί. Παραμένουν βεβαίως σημαντικά προβλήματα προς λύση. Τα θέματα εκτελεστικής σε ένα βαθμό, τα θέματα του περιουσιακού, τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, τα εξίσου και πάρα πολύ σημαντικά θέματα των εγγυήσεων και της παρουσίας στρατευμάτων», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης εκφράζοντας, παράλληλα, την απαισιοδοξία του λόγω των τουρκικών θέσεων.

«Ακούγοντας τις θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής κυβερνήσεως και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν αυτή θα είναι η εμμονική θέση, δηλαδή η θέση των δύο κρατών, όπως και της κυριαρχικής ισότητας, όπως την ερμηνεύουν, δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος. Αυτό που ξέρω είναι ότι μεταβαίνω, θα είμαι θετικός, θετικότατος στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν επιτέλους να ξεπεραστούν οι όποιες αντιλήψεις που δεν έχουν να κάνουν με το συμφέρον των Κυπρίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά με τα συμφέροντα της Τουρκίας», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει «μετά και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, σημαντικών χωρών, όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα, άλλες χώρες μόνιμα μέλη και μη των ΗΕ και μη τα οποία σαφώς και ρητώς έχουν κάνει ξεκάθαρο πως ο στόχος της για δύο κράτη δεν μπορεί να πραγματωθεί. Δεν θεωρείται ότι είναι μια λύση, αποδεκτή από κανένα. Ούτε από εμάς, ούτε από τη διεθνή ή Ευρωπαϊκή κοινότητα».

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει σύμπτωση θέσεων Ελλάδας και Κύπρου για την προάσπιση των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών, σημειώνοντας ότι οι όποιες εχθρικές ενέργειες εναντίον είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου έχουν γνώρισμα την επιθετικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πρόσθεσε, ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν κοινές θέσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η τουρκική προκλητικότητα. «Συνεπώς υπάρχει και αυτό είναι σημαντικό, η κοινή πρόκληση, σε δύο κράτη, που τα συντηρούν προαιώνιοι δεσμοί, που δεν παύουν να είναι ανεξάρτητα κράτη, αλλά και πού δεν παύουν να έχουν κοινές αντιλήψεις και κοινά συμφέροντα όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο επεδίωξε και πέτυχε η Κύπρος είναι η θετική ατζέντα και η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας, να περνά και από την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή την μη επανάληψη των παραβατικών συμπεριφορών έναντι της Κύπρου.

«Δεν είναι ανάγκη να πω ονομαστικά, αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν οι χώρες που είτε λόγω της πολεμικής τους βιομηχανίας, είτε λόγω της έκθεσης του τραπεζικού τους συστήματος στην τουρκική οικονομία δεν θα ήθελαν, εν όψει και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν ακόμα ένα πρόβλημα που θα επιδείνωνε περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας», ανέφερε. «Είναι και τα συμφέροντα μέσα από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Έτσι, βλέπουμε τρεις από τις μεγάλες χώρες να έχουν ισχυρές θέσεις όσον αφορά την μη επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας κατά τις σημειωθείσες παραβατικές συμπεριφορές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα έχει τεθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Έχουμε την φραστική στήριξη, αυτό που λείπει είναι η πρακτική στήριξη», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, ότι η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι την ενδιαφέρει η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά υπό την αίρεση ότι δεν θα επαναληφθεί η παρουσία τουρκικών πλοίων, και άλλων προκλητικών ενεργειών. «Αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι θα είναι διάρκειας και όχι πρόσκαιρα χάριν του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή να τύχει μιας απόφασης για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η τελωνειακή ένωση και η απελευθέρωση θεώρησης διαβατηρίων» ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος και σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να θέσει βέτο στην τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αν η τελευταία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική