Ελλάδα

Αντιμέτωποι με διετή φυλάκιση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το πέμπτο κατά σειρά «όχι» της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα για την αποφυλάκιση -υπό όρους- των Μητρετώδη και Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται για 139 μέρες στις φυλακές Αδριανούπολης. Ο δικαστής επικαλέστηκε την συνεχιζόμενη έρευνα στα κινητά των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνεχίζεται…

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Άγγελος Μητρετώδης ανέφερε στο δικαστήριο: «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος». Ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Ο Τούρκος εισαγγελέας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Επίσης και παρά τις ενέργειες της Ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία, ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Ο δικαστικός λειτουργός ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Εντός της ημέρας ανακοινώνεται η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Πάντως, όπως προκύπτει, οι εκλογές στην Τουρκία δεν άλλαξαν τη στάση του Ερντογάν, ούτε βεβαίως ελήφθη υπόψη η ρύθμιση που έκανε το υπουργείο Άμυνας να δώσει μόνιμη κατοικία στην Τουρκία στους δύο στρατιωτικούς, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη.

Η όποια αισιοδοξία καλλιέργησε η Αθήνα από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός. Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν μίλησε για προσπάθεια να λυθεί το θέμα με καλή πρόθεση, συνέδεσε τους δύο Έλληνες με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν λάβει άσυλο με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στην φιέστα που έστησε στην Κωνσταντινούπολη στην επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα εις βάρος του: «Δεν θα ξεχάσουμε όσους προστάτεψαν πραξικοπηματίες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολούθησε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να «συνεργαστεί» με τη χώρα του στο θέμα των «8».

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για την Άγκυρα η τύχη των δύο Ελλήνων συνδέεται απόλυτα με αλλαγή στάσης της Αθήνας σε ένα ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη (οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί) ή στο ζήτημα των εννέα Τούρκων κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο πριν την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα. Για ορισμένους από αυτούς, η Τουρκία έχει ζητήσει επίσης την έκδοση.

 

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος που έχει δει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ. Κατά τα λεγόμενά του, «είναι σε αρκετά καλή κατάσταση» και σε συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές.

Κατά τα άλλα, στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αμηχανία. Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει γνώμη και διαβεβαίωσε ότι η πίεση θα συνεχιστεί…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα