Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης» τόνισαν διπλωματικές πηγές μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα των νησιών συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα «δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς».
Νωρίτερα από τη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η συζήτηση που έγινε στο Βίλνιους ήταν συζήτηση που είχε σκοπό την επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Συζήτηση που κατατείνει να δημιουργήσει καθεστώς εμπιστοσύνης και καλού κλίματος που θα οδηγήσει σε καλή γειτονία. Βεβαίως ο οδικός χάρτης που αφορά των πολιτικό διάλογο των υπουργών, τα ΜΟΕ και την θετική ατζέντα οικοδόμησης περαιτέρω σχέσεων οικονομικών και εμπορικών θα εξαρτηθεί και από τη στάση της γείτονας. Επιθετική ή μισαλλόδοξη στάση είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά».
«Με στρατηγική απόλυτης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία» σημείωσε, δε, ο κ.Γεραπετρίτης.