Κριτική και από τα… αριστερά δέχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση – Τι είπαν οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζιδάκης, απαντωντας στις ενστασεις, διαβεβαίωσε ότι το Κράτος είναι παρόν και εγγυάται τις συντάξεις, ενω επικαλούμενος αποφασεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, τονισε: «Τα δικαστήρια τα ενδιαφέρει να είναι δημόσιο το σύστημα συνολικά, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί το σύστημα να είναι είτε διανεμητικό, είτε οποιοδήποτε άλλο. Εδώ καλύπτεται αυτή η υποχρέωση. Το σύστημα παραμένει δημόσιο».
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, αλλά και επάρκεια πόρων, τα οποία διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος. «Πόροι του ταμείου κεφαλαιοποιητικής είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος είναι παρόν. Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης επικουρικής. Πού είναι η ιδιωτικοποίηση και η αντισυνταγματικότητα; Το κράτος είναι παρόν και εγγυάται τις συντάξεις» κατέληξε ο κ. Χατζιδάκης.
Νωριτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως τρικ την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο θα διαχειριστεί τις εισφορές των ασφαλισμένων, με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων και επομένως των ίδιων των συντάξεων. «Είναι ξένη η κοινωνική ασφάλιση προς επιχειρηματικές κινδύνους που συνδέονται με άσκηση ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς. Εσείς εντάσσετε υποχρεωτικά τους νέους σε αυτό το ρίσκο. Είναι σαφές ότι το Σύνταγμα λέει πως το Κράτος οφείλει να προστατεύει, ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να ξεπερνά τις διατάξεις του Συντάγματος αλλά οφείλει με όρους δημοσίου συμφέροντος να εξασφαλίζει τα αποθεματικά και δεν μπορεί να επιβάλλει την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση των εισφορών από ιδιωτικούς φορείς» είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Απαντώντας της από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μπουγάς είπε ότι η ένσταση είναι προδήλως αβάσιμη και πως τα επιχειρήματα έχουν κριθεί και απορριφθεί από τη νομολογία του ΣτΕ. «Η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη είναι να μην πλήξει τον σκληρό πυρήνα, δηλαδή τη βιωσιμότητα.Η θέσπιση κεφαλαιοποιτικού συστήματος θα συμβάλει στη διαγενεακή δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αδικία σε βάρος των νέων λόγω γήρανσης πληθυσμού. Αν συνεχίζαμε έτσι κάθε νέα ομάδα θα έπαιρνε λιγότερα.Η αντιπολίτευση το αποδέχεται. Εμείς όχι» είπε.
Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε, καθώς Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση καταψήφισαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ, ενώ το ΜΕΡΑ 25 απείχε.
Εξ αριστερών κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Παφίλης: Όλες οι κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα ταμεία
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η εξ αριστερών κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από ΚΚΕ και Μέρα 25, η οποία ανάγκασε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να απαντήσει. Πρώτος ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε ειρωνεία τη διαδικασία της αντισυνταγματικότητας, καθώς όποιος έχει 151 αποφασίζει. υπενθύμισε ότι με βάση το Σύνταγμα το Κράτος μεριμνά για κοινωνική ασφάλιση, όπως ο νόμος ορίζει. «Δηλαδή όπως κάθε κυβέρνηση θεωρεί σωστό. Εδώ είναι η κοροϊδία. Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ενιαίο σύστημα κοινωνικής κάλυψης στα πλαίσια δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος στη βάση αρχών αλληλεγγύης και ανταποδοτικότητας. Εμείς είπαμε δεν συμφωνούμε διότι μπήκε ο όρος της ανταποδοτικότητας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη διασφάλιση του δημόσιου αποκλειστικά χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Την πρόταση μας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη στήριξε. Μην κοροϊδευόμαστε ότι υποστηρίζετε όλες οι κυβερνήσεις τον δημόσιο χαρακτήρα, όταν τον έχετε πριονίσει. Μας κοροϊδεύετε. Από το ’90 και μετά όλες οι κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα ταμεία, τον κόπο και τον ιδρώτα . Τι εγγυάστε; Μας κοροϊδεύετε; Μαζεύετε τα λεφτά των εργαζόμενων και τα τζογάρετε στο χρηματιστήριο χωρίς να εγγυάστε τίποτα. Σε άλλον πλανήτη ζούμε;Πρόκειται για μια ακόμα ληστεία του εργατικού μόχθου» είπε ο κ. Παφίλης.
Κλέων Γρηγοριάδης: Πολύ αργά για δάκρυα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜΕΡΑ25, ο οποίος ομαδοποίησε όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, λέγοντας ότι υπηρέτησαν ως εντολοδόχοι της τρόικας. «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αργά για δάκρυα πλέον. Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να ειδωθεί αποκομμένη από τον πολιτικό φορέα ο οποίος την καταθέτει. Έχουμε καταθέσει πρόταση μετάβασης της δημόσιας περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικό φόρο στις τράπεζες. Αν και θεωρούμε προδήλως αντισυνταγματικό όποιο νομοσχέδιο φέρνει κάθε μνημονιακή κυβέρνηση, κρίνουμε προσχηματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες προτάσεις δεν πείθουν κανέναν» είπε.
Πάνος Σκουρλέτης: Παραβιάζονται οι συνταγματικές κατευθύνσεις
Απαντώντας στην ανωτέρω κριτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 να μην έχουν ισοπεδωτική προσέγγιση και να μην υποτιμούν ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. «Γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η έμμεση ιδιωτικοποίηση με την ίδρυση του ταμείου όταν αυτό υιοθετεί στη λειτουργία του τους όρους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική . Παραβιάζονται οι συνταγματικές κατευθύνσεις.Κύριοι του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ να μην έχετε ισοπεδωτική προσέγγιση. Αν όλοι οι υπόλοιποι είναι το ίδιο, μη διαμαρτύρεστε. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πράγματα και να υποτιμούμε τις διαφορές που υπάρχουν σε αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Γρηγοριάδης πρότεινε την εξέταση νέων πόρων. Να το δούμε» είπε.
Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μουλκιώτης τόνισε ότι το κόμμα του χρησιμοποιεί με φειδώ τα συνταγματικά επιχειρήματα και περιορίζεται στην πολιτική αποδόμηση του νομοσχεδίου με κριτική για την έλλειψη πόρων και κινήτρων προς τους νέους.
«Το να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υπέγραψε το τρίτο αντισυνταγματικό μνημόνιο είναι το λιγότερο οξύμωρο. Θεωρούμε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική και δεν τη στηρίζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, Πρέσπες και ενώ έφερε πρόταση αναθεώρησης συντάγματος δεν θέλησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η Ελληνική Λύση καταψηφίζει όμως και το νομοσχέδιο» είπε ο Β. Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης.