Για τη διαγραφή του χρέους, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ σχολίασε πως πρόκειται μεν για «μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα».
Την άποψη πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω έλλειψης πόρων, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε σημερινές δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω ότι αυτά που λαϊκιστικά εξαγγέλθηκαν στον προεκλογικό αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν, διότι δεν υπάρχουν καν τα χρηματικά μέσα», ανέφερε, για να προσθέσει πως «η διαγραφή του χρέους είναι μεν μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα».
Κατά την άποψή του, καθήκον του Eurogroup είναι να συζητήσει τώρα με την απαραίτητη χαλαρότητα αυτά τα θέματα και το πρόβλημα βρίσκεται όχι σε αυτό, αλλά στην Ελλάδα, ενώ το αν θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα βοήθειας, αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η Αθήνα και θα ήταν τελείως λάθος η Ευρώπη να μην επιδείξει προθυμία για διάλογο.
Σημειώνοντας πως αν υπάρξουν νέα προγράμματα, οι προϋποθέσεις για αυτά θα πρέπει να καθοριστούν από κοινού, ο κ. Σέλινγκ χαρακτήρισε ως «παράδοξη» την αιτίαση για τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να συζητά για μια διαγραφή χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει προβλήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.
Με την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει ένας «κανονικός πολιτικός διάλογος», καθώς κανένας δεν θέλει να προκληθεί μια επιπλέον κρίση, ανέφερε, ενώ ως προς μια αναδιάρθρωση του χρέους, επισήμανε ότι ισχύουν μακρόχρονες προθεσμίες αποπληρωμής.
Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιες σκέψεις προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «για εμάς ισχύουν αυτά που ισχύουν σήμερα, και αν κανείς θέλει να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να έλθει ένα αίτημα από μια χώρα-μέλος, το οποίο κατόπιν θα συζητηθεί».
Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα και αναφερόμενος στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει τώρα να προκαλεί τους Έλληνες, ενώ είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό δρόμο με την Ελλάδα».