Η Ελλάδα κατατάσσεται… τέταρτη σε αξονικές μεταξύ 34 χωρών του ΟΟΣΑ.
Αυξάνεται διαρκώς, παρά την κρίση, ο αριθμός των απεικονιστικών εξετάσεων, που είναι υπερδιπλάσιες ανά κάτοικο σε σχέση με τις αντίστοιχες στην ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται… τέταρτη σε αξονικές μεταξύ 34 χωρών του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το Έθνος, παρότι η Ελλάδα εμφανίζει ως χώρα τις λιγότερες επισκέψεις των πολιτών της στο γιατρό, έχει ως χώρα σχεδόν διπλάσιο αριθμό τομογραφιών ανά κάτοικο σε σύγκριση με τη Γερμανία και τις περισσότερες αξονικές τομογραφίες από την Ισπανία.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύει η Καθημερινή, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες από ενάμισι εκατομμύριο αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες με δαπάνη που ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια ευρώ για περίπου εννέα εκατομμύρια ασφαλισμένους. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι εξετάσεις τρίπλεξ, τότε για κάθε τέσσερις ασφαλισμένους διενεργείται και μία από αυτές τις τρεις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις.
«Το 2012 πληρώσαμε 370 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές δαπάνες, το 2013 500 εκατ. ευρώ, το 2014 θα φτάναμε τα 650 εκατ. ευρώ χωρίς την παρέμβαση του υπουργείου… Τι συμβαίνει; Αρρωσταίνουν συχνότερα οι Έλληνες; Μπορεί να εξηγήσει γιατί κάνουμε πέντε φορές περισσότερες αξονικές τομογραφίες συγκριτικά με τη Γερμανία;» διερωτήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.