Υγεία

Αύξηση των μελανωμάτων στους νέους-Δωρεάν εξετάσεις

46F81F5579C1C5DC7E4E4E4BD1D20876.jpgΔωρεάν εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των μελανωμάτων στην Ελλάδα.

Αύξηση των νέων περιστατικών μελανώματος σε νεότερους ανθρώπους στη χώρα φοβούνται οι ειδικοί, καθώς ήδη διαπιστώνουν, από την κλινική πράξη, ότι αρκετά πλέον περιστατικά αυτής της σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος αφορούν άτομα μέσης και νεότερης ηλικίας.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δερματολογίας Αλέξανδρος Στρατηγός, παρότι φαίνεται ότι η επίπτωση του μελανώματος στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η αυξητική αυτή τάση σε νεότερους ανθρώπους έχει να κάνει «με την αλλαγή των συνηθειών μας, καθώς πλέον και λόγω οικονομικής κρίσης, κάνουμε διακοπές κυρίως τα Σαββατοκύριακα και εκτιθέμεθα απότομα στον ήλιο, για να αποκτήσουμε αρκετό μαύρισμα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο κ. Στρατηγός τόνισε ότι είναι προστατευτικός ο φωτότυπός μας στο μελάνωμα, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι μελαχρινοί, αλλά όπως επισήμανε «αυτό δεν φτάνει καθώς η μόδα του μαυρίσματος στη χώρα μας καλά κρατεί, και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα αντηλιακά μάς προστατεύουν 100% από τις βλάβες του ήλιου, ο οποίος γίνεται όλοι και πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρότι η ιδέα του τεχνητού μαυρίσματος δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, νεώτερα διεθνή στοιχεία αναφέρουν ότι το σολάριουμ ευθύνεται για το 5% των νέων περιστατικών της νόσου. Στη χώρα δεν υπάρχει έλεγχος, τονίζει ο κ. Στρατηγός και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερώνονται διεξοδικά όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου πριν μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ εξήγησε ότι «ακόμη και 1 ή 2 συνεδρίες θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για εμφάνιση μελανώματος αργότερα, αν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι κανόνες ασφαλείας». Επίσης προσέθεσε ότι το σολάριουμ «είναι απαγορευτικό για παιδιά και εφήβους».

Υψηλή η πιθανότητα να αναπτύξει μελάνωμα ο μέσος Έλληνας
Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρωμελανώματος Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν σημαντικά δεδομένα για το μελάνωμα και τους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος.

Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές που εμφανίζεται συνήθως το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σωτηριάδη, καθηγητή Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Όπως τόνισε, κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2014, ετέθη η κλινική διάγνωση δερματικής κακοήθειας στο 8,8% των εξετασθέντων, εκ των οποίων οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα.

Από τους 6.500 χιλιάδες ανθρώπους που εξετάσθηκαν ποσοστό 11,5% έπρεπε να επανελεγχθούν λόγω μεγάλου αριθμού σπίλων (ελιές), ενώ το 9% εμφάνιζαν ύποπτες βλάβες για κακοήθεια (προκαρκινικές βλάβες).

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουμε κάθε έξι μήνες αυτ-εξέταση. Εάν παρατηρήσουμε στο δέρμα μας «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο δερματολόγο.

Εξετάστε δωρεάν τις ελιές σας

Κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η εκστρατεία δωρεάν ελέγχου από δερματολόγους με τίτλο «Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος» και στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία αυτή θα γίνει από 4 έως 8 Μαΐου 2015 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène και της LEO Φαρμακευτική ΕΛΛΑΣ.

Από 1η Απριλίου υπάρχει ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. Καλώντας τον αριθμό 215-215-2223, από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με τον γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από 4-8 Μαΐου στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων, που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Για πληροφορίες, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη σελίδα facebook Euromelanoma Greece.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν και τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), όπως και το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν.
Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία μας είναι η αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς, η αλλαγή του χρώματος της, η αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς και η ασυμμετρία της.

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος ή των βλεννογόνων. Οι όγκοι αυτοί δεν είναι επιθετικοί τοπικά, αλλά χαρακτηρίζονται από μία τάση να εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των λεμφικών ή των αιμοφόρων αγγείων.

Συνεπώς, η ανίχνευση του μελανώματος όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι και η αντιμετώπισή του εξαρτάται από το κλινικό του στάδιο.
Η έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής κεράτωσης – πρόληψη για τους μη μελανωματικούς καρκίνους
Κρίσιμης σημασίας σχετικά με την πρόληψη των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής κεράτωσης πριν την εξέλιξή της σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ενδεικτικά, όπως είπαν οι επιστήμονες «οι ακτινικές κερατώσεις είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ εκτιμάται ότι το 40-80% όλων των ακανθοκυτταρικών καρκίνων προέρχονται από βλάβες ακτινικών κερατώσεων».

Το να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι αδύνατο. Επομένως, είναι απαραίτητο να θεραπεύονται όλες οι ακτινικές κερατώσεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ακανθοκυτταρικών καρκίνων.

«Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των ακτινικών κερατώσεων και των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος στα άτομα που επιτελούν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους», επισημαίνουν οι ειδικοί.                                                                                                 

You may also like

More in Υγεία