Οικονομία

Χαρδούβελης: Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως μόνη λύση είναι το «κούρεμα» του χρέους

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ανακοίνωση που παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη στην τηλεόραση του Bloomberg εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον υπουργό, στο κείμενο του ΥΠΟΙΚ επισημαίνεται ότι ο κ. Χαρδούβελης ρωτήθηκε επί λέξει: «Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι  και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;».  

Και απάντησε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση».

«Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ’ ακριβώς το πλαίσιο, υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Είναι λοιπόν άξιο απορίας, σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση, πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
 
Και καταλήγει το ΥΠΟΙΚ: «Αντ’ αυτού, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν τη σημερινή συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ν. Παππά, για τα θέματα της οικονομίας».

Με την τελευταία αυτή αποστροφή της ανακοίνωσης, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αναδείξει το γεγονός ότι, ο «στρατηγός» του Αλέξη Τσίπρα αποδέχεται, ουσιαστικά, ως μόνη βιώσιμη λύση για το χρέος, ένα νέο «κούρεμά» του.

Δηλώνει συγκεκριμένα ο κ. Παππάς στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM: «Η λύση είναι γενναίο “κούρεμα” σαφέστατα, μόνο μία τέτοιου τύπου λύση νομίζω ότι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και νομίζω ότι μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου το καταλαβαίνει ο κόσμος, το ζήτημα δεν είναι εάν και πως θα κουρευτεί ένα χρέος, το οποίο ούτως ή άλλως είναι μη βιώσιμο, ακριβώς επειδή το μνημόνιο απέτυχε. Θα πρέπει δηλαδή, ούτως ή άλλως, ακριβώς επειδή είναι αδύνατον μία οικονομία κατεστραμμένη και σε ύφεση, που τρεκλίζει, να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος, μία λύση να βρεθεί».

Ερωτηθείς, δε, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σαν εναλλακτική και τη λύση της επιμήκυνσης, απαντά: «Μία λύση επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, ακόμα και αν ελαφρύνει την υποχρέωση την ετήσια για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα είναι λύση μακροπρόθεσμη και μόνιμη. Δεν θα είναι. Μία λύση στα πρότυπα του συνεδρίου του Λονδίνου το 1953 είναι αυτό που ενδείκνυται και με σαφή τρόπο βγήκε και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από κει και πέρα, η ελάφρυνση των ετήσιων υποχρεώσεων μπορεί να δώσει χώρο για άσκηση πολιτικής».

Και προσθέτει: «Αλλά θα ήθελα πραγματικά και με δεδομένο σε ποια οικονομική καμπή βρισκόμαστε, να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε τον πολιτικό μας διάλογο εμείς και η ΝΔ και να πούμε ξεκάθαρα ότι το δίλημμα δεν είναι η λογιστική αποτύπωση του χρέους και το αν και κατά πόσο θα κουρευτεί. Θα κουρευτεί το χρέος, αυτό νομίζω ότι πρέπει να το θεωρούμε ληγμένο. Ή θα βρεθεί μία λύση η οποία θα το θάβει, να το πηγαίνει σε πολύ μεγάλο μήκος χρόνου. Το δίλημμα είναι αν θα πάμε με το ευαγγέλιο του μνημονίου, όπως προσπάθησε να θεμελιώσει δια χειρός Μαξίμου το υπουργείου Οικονομικών προχθές, ή θα πάμε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και νομίζω ότι συγκίνησε και δημιούργησε ενδιαφέρον πάρα πολύ ευρύτερο».

You may also like