26 Ιανουαρίου 2021

Φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα ζήτησε ο Σαμαράς

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Μπακού.

Το θέμα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στη συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ.

samaaly1.jpg

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επισήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στη SOCAR.

samaaly2.jpg

Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο κ. Αλίγιεφ είπε ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για τη χώρα του και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έρθει στο Μπακού.

samaaly3.jpg

Ο κ. Αλίγιεφ αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκατάστασεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του, Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη.Πολιτική