Η νέα τροποποίηση, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Γιονγκ Φαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γουανγκτζού, έγινε με την ισχυρή μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από τρεις μέρες.
Ερευνητές στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν -με περιορισμένη επιτυχία πάντως- στη τροποποίηση γονιδίων ανθρωπίνων εμβρύων. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, πάλι από κινέζους επιστήμονες.
Η πρώτη φορά, η οποία είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο, ήταν πέρυσι τον Απρίλιο και αποσκοπούσε στην τροποποίηση ενός γονιδίου που προκαλούσε μια ασθένεια του αίματος. Αυτή τη φορά, η γενετική τροποποίηση είχε ως στόχο να αποκτήσει ο άνθρωπος αντίσταση στον ιό HIV του AIDS.
Η νέα τροποποίηση, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Γιονγκ Φαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γουανγκτζού, έγινε με την ισχυρή μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από τρεις μέρες.
Τα γονιμοποιημένα ωάρια είχαν ληφθεί από κλινικές και θεωρούνταν ακατάλληλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή περιείχαν έξτρα χρωμοσώματα. Αντί να καταστραφούν αμέσως, χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά από τους επιστήμονες για τη γενετική τροποποίηση.
Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενετικής “Journal of Assisted Reproduction and Genetics”, σύμφωνα με το “Science” και το «Nature».
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι υπήρξε μικρή επιτυχία στην προσπάθεια των Κινέζων ερευνητών. Η επιθυμητή τροποποίηση ενός γονιδίου που παρέχει αντίσταση στον ιό HIV, επιτεύχθηκε σε τέσσερα από τα 26 έμβρυα. Αλλά και τα τέσσερα αυτά έμβρυα, δεν έφεραν την επιθυμητή μετάλλαξη σε όλα τα χρωμοσώματά τους.
Όπως δήλωσαν άλλοι επιστήμονες, το γεγονός αυτό δείχνει τις πολλές τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη για να τροποποιηθεί με ακρίβεια ένα ανθρώπινο έμβρυο. Και βέβαια, υπάρχει πάντα το ζήτημα της βιοηθικής, το γεγονός δηλαδή ότι οι ερευνητές «παίζουν» με ένα -έστω μη βιώσιμο- έμβρυο.
Οι ίδιοι οι κινέζοι επιστήμονες πάντως επισήμαναν στη δεύτερη αυτή επιστημονική δημοσίευσή τους ότι «τέτοια πειράματα είναι σημαντικό να γίνονται, όσο συζητούνται τα ηθικά και νομικά ζητήματα».
«Πιστεύουμε όμως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι μέσω της τροποποίησης πρώιμων εμβρύων, πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά, εωσότου μπορέσουμε να λύσουμε τόσο τα ηθικά, όσο και τα επιστημονικά προβλήματα», όπως αναφέρουν.
Μια διεθνής διάσκεψη βιολόγων και άλλων ειδικών τον Δεκέμβριο του 2015 είχε καταλήξει στη σύσταση να μη εμφυτεύονται σε μήτρα γυναίκας έμβρυα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Έδωσε όμως το «πράσινο φως» να συνεχισθούν οι έρευνες σε αυτό το επίμαχο πεδίο.
Δεν υπάρχει όμως ομοφωνία για το πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες αυτές, ενώ ουκ ολίγοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι δεν χρειάζεται να γίνονται τέτοια πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν σε πειραματόζωα.