Πολιτική

Διαμαντοπούλου: Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις τρεις τελευταίες χώρες σε επίπεδο ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης

Για το πού βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τους τομείς της δικαιοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, θέματα τα οποία θα συζητηθούν και στην εσπερίδα που διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την υποστήριξη και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, την ερχόμενη Δευτέρα 12 του μηνός στο ξενοδοχείο King George εδώ στην Αθήνα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 όπου βρέθηκε καλεσμένη η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρόεδρος της Επιτροπής στην ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν.

Ερωτηθείσα αρχικά, για το ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει «ξεκινάμε από τα λιπάσματα και το πώς χρησιμοποιούνται. Οπότε μειώνεται πάρα πολύ όλη η χρήση αυτών των λιπασμάτων μέχρι τα νέα μηχανήματα. Τα νέα τρακτέρ είναι κάτι σαν πιλοτήριο, αν το δείτε για το πώς κινείται, γιατί έχει πάνω του drones, έχει ανιχνευτές, έχει τα πάντα μέχρι τον τρόπο που γίνεται η καλλιέργεια των εδαφών. Έχεις δηλαδή πλήρη εικόνα για το προϊόν το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αλλάζει επίσης τελείως το θέμα της κτηνοτροφίας: αύξηση του βοείου κρέατος ή αύξηση του τοπικού κρέατος είναι πραγματικότητα σε αρκετά σημεία του πλανήτη, με τη χρήση μόνο ψηφιακής γεωργίας ακριβείας στα πανεπιστήμιά μας. Όμως, η συζήτηση για τη γεωργία, τώρα που έχουμε αυτή τη μεγάλη κρίση, αφενός ακούει τους αγρότες-κάτι που μου έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση-δηλαδή οι αγρότες μας θέτουν τα ζητήματά τους με πραγματική νηφαλιότητα μέσα στην κρίση που περνούν, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται μια πολιτεία να τους οδηγήσει πια σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους διεθνείς οργανισμούς στο άλλο βήμα του αγροτικού τομέα. Αυτό είναι που ζητούμε».

Έπειτα, αναφορικά με τον τομέα της δικαιοσύνης και για το πώς μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να βοηθήσει στην πραγματική μεταρρύθμισή της, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, η κ. Διαμαντοπούλου απαντά το εξής «αν σας ρωτούσα με έρευνα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δικαιοσύνης, τι θα απαντούσατε ως πολίτης; Η ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, ότι καθυστερεί πάρα πολύ. Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Λυπάμαι να πω ότι είμαστε μέσα στις τρεις τελευταίες χώρες και σε κάποιους δείκτες είμαστε τελευταία. Η ψηφιοποίηση λοιπόν της δικαιοσύνης δίνει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και το πιο σημαντικό δίνει διαφάνεια. Δηλαδή τόσο ο δικηγόρος όσο και ο πολίτης μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσουν και να δουν τον φάκελό τους, πού βρίσκεται, τι στοιχεία χρειάζεται, πόσο χρόνο θέλει».

Τέλος, σχετικά με τον αν η διαδικασία της δίκης θα ενισχυθεί με ψηφιακό τρόπο, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει «στις περισσότερες χώρες για τις οποίες έχουμε παραδείγματα και χώρες διπλανές μας και οι οποίες 15 χρόνια πριν, 20 χρόνια πριν, ήταν πολύ πιο πίσω σε όλα από την Ελλάδα. Βλέπουμε τους δείκτες, δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή παρακολούθηση και κατάθεση το πού βρίσκεται η κάθε χώρα σε αυτά τα ζητήματα και να σας πω ότι στα εργαλεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δηλαδή μεταξύ δικαστικών δικαστηρίων και δικαστικών επιμελητών, μεταξύ δικαστηρίων και συμβολαιογράφων, μεταξύ δικαστηρίων και εγκαταστάσεων κράτησης, δηλαδή το πώς επικοινωνούν μεταξύ τους, η Ελλάδα είναι προτελευταία. Δηλαδή τελευταία είναι η Κύπρος. Πάνω από εμάς είναι η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Τσεχία. Με άλλα λόγια, σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή στην ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτά λοιπόν, θα θέλαμε να αναδείξουμε. Το ταμείο διαθέτει πολύ σοβαρά ποσά και θέλουμε και αυτό να χρησιμοποιηθεί, να αναδείξουμε δηλαδή αυτά τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Έχουν σχέση μεταξύ τους ότι αυτές οι εφαρμογές θα έχουν αποτέλεσμα να μιλήσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά, να μιλήσει η αντιπολίτευση και να πει τις προτάσεις της. Χρειάζονται δηλαδή και οι θεσμικές αλλαγές και η επιμόρφωση των ανθρώπων και οι υποδομές αλλά θες και το ψηφιακό ένδυμα από πάνω, το οποίο δεν γίνεται χωρίς αυτό».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική