Υγεία

Διεκόπη η εξέλιξη της άνοιας στα ποντίκια

13D58801A225A0237571F2B079602CA9.jpgΕλπίδα για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ το πρωτεϊνικό αμινοξύ της αργινίνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η χορήγηση ενός φαρμάκου μπορεί να επιφέρει μικροαλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου και να καταφέρει να εμποδίσει την άνοια.

Η ομάδα στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ασθένεια ξεκινάει όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αρχίζουν να επιτίθενται στα θρεπτικά συστατικά του εγκεφάλου.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματά της μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους έρευνας για το πεδίο της καταπολέμησης της άνοιας, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα βρεθεί κάποιο φάρμακο έστω για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα προσφέρουν νέα ελπίδα για τη θεραπεία της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι η μικρογλοία – κανονικά η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στη μόλυνση του εγκεφάλου – είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της άνοιας.

Μετά από έρευνες βρήκαν ότι στα πρώιμα στάδια της νόσου, η μικρογλοία αλλάζει και μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να καταστρέψει ένα πρωτεϊνικό συστατικό, το αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη. 

Τα επίπεδα της αργινίνης έπεσαν κατακόρυφα και φάνηκε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έριξαν το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου.

Στα πειράματα στα ποντίκια χρησιμοποιήθηκε μια χημική ουσία που εμποδίζει τα ένζυμα να καταστρέφουν την αργινίνη.

Έτσι, εμφανίστηκαν λιγότερα σημάδια της άνοιας, όπως οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στον εγκέφαλο και τα ζώα απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Μάθιου Καν, δήλωσε: «Όλο αυτό μας υποδεικνύει ότι αν μπορέσουμε να αποκλείσουμε αυτήν την τοπική διαδικασία στέρησης αμινοξέων, τότε μπορούμε να προστατέψουμε το ποντίκι, τουλάχιστον από τη νόσο του Αλτσχάιμερ…Θεωρούμε ότι αυτή η μελέτη ανοίγει τις πόρτες για να σκεφτόμαστε το Alzheimer με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και να σπάσουμε το αδιέξοδο στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer».

Τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ακόμα ότι τα συμπληρώματα αργινίνης μπορεί να καταπολεμήσουν την άνοια ωστόσο προσφέρεται η ελπίδα ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την άνοια.

You may also like

More in Υγεία