Υγεία

Δωρεάν εξέταση για τις αγγειακές παθήσεις

94248664059B9D4ADE5C5DFCE954A9EC.jpgΔωρεάν εξέταση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων παρέχει η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, την Κυριακή 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου (6-7 Μαρτίου) στην Αθήνα.

Οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να μην αποβούν μοιραίες για τη ζωή των ασθενών, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Τόσο η χρόνια φλεβική νόσος, όσο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος, αλλά και η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτικά και χειρουργικά μέσα.

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, τόνισε ο Ανέστης Παπανάγνου ταμίας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 40% των γυναικών παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ ο επιπολασμός στους άνδρες φτάνει το 17%.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ανέφερε ο κ. Παπανάγνου.

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ), καθώς στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 543.454 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία του ποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή-δύσπνοια, θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών, εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σφυροέρα, γενική γραμματέα της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, η ΦΘΝ αποτελεί συχνή αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης μπορεί να σώσει ζωές και να προλάβει τις επώδυνες επιπλοκές της νόσου.

Την τρίτη αιτία θανάτου (μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο) αποτελούν διεθνώς τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) και ταυτόχρονα την πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας. Κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού, προσβάλλει η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ), και σύμφωνα με τον Θεοφάνη Παπά, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, περίπου το 50% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.

Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τις αγγειακές παθήσεις, πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημήτρη Μάρα, εξέτασε περισσότερους από 1.300 ασθενείς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ πάνω από 600 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων -κυρίως γενικής ιατρικής και αγροτικοί- συμμετείχαν σε επιστημονικές ενημερωτικές εκδηλώσεις της Εταιρείας για τις ίδιες παθήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ. 2103645629 ή να στείλουν τη δήλωση συμμετοχής που θα βρουν στο site www.angiologycongress.gr στο fax 210 3644 441 ή στο email: info@apr.com.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία