Πολιτική

Δούρου: Έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και των Ρομά

“Οι νέοι σήμερα σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σειρά κρίσιμων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που έχει στιγματιστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, την κλιματική κρίση, την εμβάθυνση και τον πολλαπλασιασμό των ανισοτήτων, τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την άρνηση βασικών δικαιωμάτων όπως αυτό της εργασίας, της στέγης, την εξάπλωση σεξιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των Ρομά, κ.α.”. Παρατήρησε, , η Ρένα Δούρου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου του Κογκρέσου, στην παρέμβασή της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Δεν είναι τυχαία η άνοδος, από το βορρά ως το νότο, διαφόρων εκφάνσεων της ακροδεξιάς που υπονομεύουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτικές που να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις και διεξόδους στους νέους ανθρώπους, ειδικά στη σημερινή ζοφερή συγκυρία. Και αυτή η ανάγκη δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας”.

Ο ρόλος των Περιφερειακών και τοπικών αρχών στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Η Ρ. Δούρου ως εκπρόσωπος του Κογκρέσου για θέματα Ισότητας Φύλου, υπογράμμισε, ότι “το Κογκρέσο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Έμφυλη Ισότητα, δίνει συστηματικά έμφαση στην αντιμετώπιση τόσο της έμφυλης βίας όσο και στην εμπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας”. “Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Περιφερειακών και τοπικών αρχών στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αναδεικνύεται κομβικός μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως αυτές που σκιαγραφούν οι παρεμβάσεις του Κογκρέσου, όπως η σημαντική Έκθεση του 2009 για την “καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας”.

Στη συνάντηση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων συζητήθηκαν επίσης Εκθέσεις για τη δημοκρατία και τα τοπικά ΜΜΕ, για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ως κοινωνικό δικαίωμα, για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων, σε επίπεδο επείγουσας παρέμβασης και ανοικοδόμησης από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like