Πολιτική

Πρώτη προτεραιότητα Μητσοτάκη η μάχη της καθημερινότητας – Παρέμβαση για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες

Η χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να κράτησε λίγο, καθώς οι υπουργοί παρέλαβαν τους περίφημους πλέον «μπλε φακέλους» τους και άκουσαν για λίγη ώρα την ανάλυση της κυβερνητικής στοχοθεσίας από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, πλην όμως ήταν κρίσιμη, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από τη μάχη της καθημερινότητας.

Αυτή η στρατηγική στόχευση του κ. Μητσοτάκη αντανακλάται και στο τετράπτυχο, με το οποίο περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τα πεδία που θα αποτελέσουν γι’ αυτόν προτεραιότητες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Ήδη από χθες ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επισκέψεις σε παραγωγικά υπουργεία από το υπουργείο Οικονομικών και προανήγγειλε τη νομοθέτηση θετικών οικονομικών μέτρων και σειράς ελαφρύνσεων τις επόμενες εβδομάδες για το 2024, προς υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, ενώ και από Δευτέρα ο ίδιος θα βρεθεί εκ νέου σε άλλα υπουργεία αιχμής, προκειμένου να συναντηθεί με τις πολιτικές τους ηγεσίες και να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ακόμα και το καλοκαίρι. Μέσα στον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη είναι μια επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και ενδεχομένως στο Παιδείας, με τον τελικό προγραμματισμό να «κλειδώνει» μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται ως την Παρασκευή.

«Λίγα λόγια, πολλή δουλειά», ήταν η χθεσινή παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, σε μια έμμεση σύσταση να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ και να συστηματοποιήσουν την υπουργική δουλειά τους. Ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει καλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πίστωση χρόνου και δεν θα είναι ελαφρυντικό γι΄ αυτήν ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με τις προσδοκίες των πολιτών και τον ψηλό πήχη που ετέθη εκ των πραγμάτων από το ευκρινές εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα κάνει σήμερα εκ νέου πρεμιέρα στις διεθνείς του υποχρεώσεις με την παρουσία του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Σημειωτέον, η ΝΔ είναι πλέον ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και αυτό που είναι στην κυβέρνηση με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ανάμεσα στις δύο Συνόδους, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ένα από τα κεντρικά θέματα της Συνόδου, πάντως, θα είναι το μεταναστευτικό και θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών σε επίπεδο υπουργών για τα 2 βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες από τις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της ελληνικής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Το πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, άλλωστε, αναδεικνύει περίτρανα την ανάγκη η Ε.Ε. συντεταγμένα να αντιμετωπίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης..

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες, εκτός Ε.Ε., χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών παράτυπων μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική