Πολιτική

Εκλογές 2023: Δημήτρης Νατσιός, ο θεολόγος που έβαλε τη Νίκη στον εκλογικό χάρτη

Σε αρκετές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά από 1% ως 1,5%: Το άγνωστο μέχρι πρότινος στους περισσότερους Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – Νίκη,  με ηγέτη τον δάσκαλο και θεολόγο Δημήτρη Νατσιό, ιδρυτικό πρόεδρο από το 2019,  καταγράφεται ως όγδοο σε δύναμη κόμμα στη χώρα, πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Ο κ. Νατσιός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο λόγω της «μάχιμης» αρθρογραφίας του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του το 2006, τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, ενώ επί σχεδόν 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, και στο περιφερειακό δίκτυο DΙΟΝ ΤV.

H τηλεοπτική του παρουσία έχει βοηθήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του στη Μακεδονία και στη Θράκη, αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν αισθάνομαι τηλεαστέρας» και ότι μοναδικός στόχος της τηλεοπτικής του… καριέρας είναι η αποκάλυψη των «βαθιών τραυμάτων» της Παιδείας. «Δεν με ενδιαφέρουν αναγνωρισιμότητες και λοιπές “τενεκεδοκρόταλες” δόξες και λόξες», λέει με νόημα συμπληρώνοντας πως ναι μεν η αναγνωρισιμότητα λόγω εκπομπής έχει βοηθήσει τη Νίκη, «αλλά αυτό δεν αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα».


1652176362NATSIOS_NIKH2

Η Νίκη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αν και αρχικά στόχος ήταν η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί υπήρξαν οργανωτικές δυσκολίες και διαφορές που οδήγησαν αρχικά και σε αποχώρηση σημαντικών στελεχών. Ωστόσο γρήγορα ο κάβος αυτός ξεπεράστηκε και ο κ. Νατσιός ανέλαβε πρόεδρος της πολιτικής κίνησης. «Αποδέχθηκα την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την ορθόδοξη πατρίδα μας, να διακονήσω, από τη θέση του ιδρυτικού προέδρου της Νίκης, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Να εμπνεύσουμε, συνενώσουμε και συστρατεύσουμε κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από τα πολιτικά θεμέλια την πατρίδα μας», τονίζει.

Οι «Πρέσπες» έφεραν τη… Νίκη

Η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Νίκης, από πρόσωπα που συμμετείχαν ενεργά όλο το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις και στα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Την περίοδο εκείνη ο κ. Νατσιός ήταν από τους κορυφαίους εκφραστές της απορριπτικής γραμμής, καταγγέλλοντας για «εθνική μειοδοσία» την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τους βουλευτές που τελικά την ενέκριναν και την έθεσαν σε ισχύ. «Η κατάπτυστη αυτή συμφωνία στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί το κίνημα, αφού αποτέλεσε για πολλούς από εμάς την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι – και το ποτήρι λέγεται έλλειμμα δημοκρατίας.

Για σειρά ετών, πολλά απ’ όσα αποφασίζονται στο όνομα του ελληνικού λαού, από τους υποτιθέμενους εντολοδόχους του, αποδεικνύονται άκρως επιζήμια αλλά και περιφρονητικά της ταυτότητας και των αξιών του λαού μας», τονίζει, επαναλαμβάνοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική – εθνικά και γεωγραφικά». Οσον αφορά την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος θέτει ευθέως ζήτημα κατάργησής της και αλλαγής της νέας συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Ζητούμενο, κατά την άποψή μας, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να οδεύσει με νόμιμο τρόπο στα αζήτητα, ώστε τελικώς να καταλήξουμε σε όνομα που να είναι σαφές και δίκαιο: Παιονία, Κεντρική Βαλκανική, Δημοκρατία Σκοπίων» λέει, θέτοντας παράλληλα και θέμα γηγενή ελληνικού πληθυσμού στα Σκόπια, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει διπλή υπηκοότητα, όπως συνέβη με τους Βορειοηπειρώτες.

Τα ποσοστά

Αν και η Νίκη ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στην επιφάνεια ήρθε λόγω του… αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη και της καταγραφής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 1%-1,5% καταλαμβάνοντας την 8η θέση πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.


natsios

Ο κ. Νατσιός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συσχέτιση με το κόμμα Ελληνες, του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος άλλωστε με το tweet που  ανάρτησε από τις φυλακές του Δομοκού συμπεριέλαβε τη Νίκη στα κόμματα με τα οποία οι ψηφοφόροι «του» πρέπει να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική