Πολιτική

Εκλογές 2023 – Βαρουφάκης: Το σχέδιο «Δήμητρα» δεν είναι απλά ρεαλιστικό – Είναι και αναγκαίο σε περίπτωση εκβιασμών από την ΕΕ

Κάθε ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής σε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές απορρίπτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ιστοσελίδα Voria.gr.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει υπαρκτό ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει «ότι εμείς λέμε καθαρά πως θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, αποκλείοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε κάθε μνημονιακή μετεκλογική κυβέρνηση».

Ξεκαθαρίζει ότι στόχος του ΜέΡΑ25 δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν πρόκειται, όπως αναφέρει, «να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα του τόπου και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να τον εγκαταλείπουν για το οποιοδήποτε νόμισμα».

Όσον αφορά στο σχέδιο «Δήμητρα», ο κ. Βαρουφάκης επιμένει στην αναγκαιότητά του, υποστηρίζοντας ότι «ένα τέτοιο σύστημα καταργεί το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές, με τις απαράδεκτες προμήθειες σε βάρος των μικρομεσαίων, ενώ δημιουργεί και περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο και ελευθερία για άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Η συνέντευξη Βαρουφάκη

– Η πρότασή σας για το σχέδιο «Δήμητρα» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστούν όσα προτείνετε οι πολίτες θα πληρώνονται με «Δήμητρες», ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσωπικές εμμονές. Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε συνθήκες κρίσης και σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν θα κλείσουν οι τράπεζες, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών; Πώς απαντάτε σε αυτές τις αιτιάσεις;

Δεν είναι απλά ρεαλιστικό ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε συνθήκες κρίσης και πιθανής σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία, είναι και αναγκαίο. Είναι όμως και αναγκαίο ακόμα και σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει απαραίτητα μια διεθνής τραπεζική κρίση -όπως υπάρχει και πάλι σήμερα- ή σε συνθήκες που δεν θα χρειαζόταν να συγκρουστούμε απαραίτητα με την ηγεσία αυτής της ΕΕ -όπως συνεχίζει να απαιτείται για να γίνει η χώρα μας βιώσιμη. Διότι ένα τέτοιο σύστημα καταργεί το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές, με τις απαράδεκτες προμήθειες σε βάρος των μικρομεσαίων μας, ενώ δημιουργεί και περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο και ελευθερία για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τέλος, ακριβώς επειδή δεν βγήκαμε ούτε από τα μνημόνια ούτε και από τα «μεταμνημόνια», όπως ισχυρίζεται το μνημονιακό τόξο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), είναι και ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση εκβιασμών από την ηγεσία της ΕΕ σε περίπτωση που μια κυβέρνηση προβεί στα απολύτως απαραίτητα και αυτονόητα για την οικονομία, την κοινωνία και τον τόπο (μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του «Ηρακλή» και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΑΤΑ κ.ά.).

Προχωρήσατε στη δημιουργία της Συμμαχίας για τη Ρήξη με τη Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, που έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο ευρώ. Εσείς, μιλώντας στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ-25 Συμμαχία για τη Ρήξη, τονίσατε ότι «δεν θέλουμε τη δραχμή», όμως επισημάνατε ότι «δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον για ένα ευρώ που το χρησιμοποιούν για να πετύχουν εκείνο που απέτυχε η Βέρμαχτ». Ποια είναι τελικά η θέση σας με λίγα λόγια; Μέσα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός και εθνικό νόμισμα, ειδικά στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανιστούν ανυποχώρητοι;

Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη και αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματός μας, πολύ πριν δηλαδή συναντηθούν οι δρόμοι μας με τη ΛΑΕ-ΑΑ κι άλλους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, δεν πρόκειται όμως να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του τόπου και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να τον εγκαταλείπουν για το οποιοδήποτε νόμισμα. Εμείς, λοιπόν, λέμε πως αν οι πολίτες στηρίξουν το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, όπως και τους καλούμε να κάνουν την 21η Μάη, θα πράξουμε όλα εκείνα που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία για να βγει πραγματικά από την αέναη κρίση χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση με κανέναν κι από εκεί κι έπειτα η ηγεσία της ΕΕ ας κάνει το χειρότερό της.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015 προχώρησε σε συμφωνία με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μη μπορώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ιανουαρίου του 2015, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το μνημόνιο του Αυγούστου 2015. Πώς εγγυάστε ότι σε περίπτωση που το ΜέΡΑ25 κληθεί να κυβερνήσει ή πιο ρεαλιστικά να συγκυβερνήσει θα μπορέσει να επιβάλλει αυτή τη φορά τις βασικές θέσεις του παραμένοντας σε θέση εξουσίας και όχι αποχωρώντας όπως έγινε το 2015;

Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για «πρώτη φορά ρήξη», γιατί το 2015 η ρήξη τελικά δεν έγινε αφού η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη συνθηκολόγηση παρά το μεγαλειώδες «Όχι» του 62% του ελληνικού λαού. Η μόνη εγγύηση που μπορούμε να δώσουμε, λοιπόν, είναι τα ίδια τα πεπραγμένα μας, καθώς το 2015 επιλέξαμε να αποχωρήσουμε -όχι μόνο εγώ, αλλά κι οι άνθρωποι με τους οποίους τώρα βρεθήκαμε από τη Λαϊκή Ενότητα κι άλλοι-, αποδεικνύοντας πως εμείς πιστεύουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά πιστεύουμε. Από ‘κει και έπειτα, εγγύηση αποτελεί κυρίως η ίδια η κοινωνία, ο λαός μας και το κίνημα, που θα πρέπει μαχητικά στον δρόμο να μην επιτρέψουν να υπάρξει άλλη συνθηκολόγηση. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε στην ενδυνάμωση των κινημάτων. Αυτά μόνο μπορούν να εγγυηθούν τη ρήξη με την ολιγαρχία.

– Στις αρχές του 2023 είχατε απευθύνει πρόσκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για συζήτηση με ορίζοντα τις μετεκλογικές συνεργασίες, η οποία έμεινε αναπάντητη από τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν μπαίνουν καθόλου σε διάλογο με βάση το πρόγραμμά σας. Εσείς από τη δική σας πλευρά αποκλείετε κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για ανοχή στη λεγόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Τι άλλαξε από τότε;

Αυτό που άλλαξε είναι πως ακριβώς τα κόμματα αυτά -τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση για συνεργασίες- λένε πως θα συζητήσουν μόνο μετεκλογικά για τα προγράμματά τους και τις όποιες πιθανές συνεργασίες, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μας καλούν απλώς σε ένα μετεκλογικό αλισβερίσι υπουργικών θέσεων, καθώς πρόγραμμα δεν μπορείς να συζητήσεις μέσα σε δύο-τρεις μέρες που προβλέπει μετεκλογικά το Σύνταγμα. Εμείς, λοιπόν, τιμώντας πραγματικά την απλή αναλογική, καλέσαμε όντως τα κόμματα που έστω αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά» να συζητήσουμε προγραμματικά για το τι πρέπει να γίνει σε αυτήν τη χώρα την επόμενη μέρα, κάποιοι όμως έκλεισαν την πόρτα στην όποια συζήτηση γιατί είναι δεσμευμένοι στη μη ρήξη.

– Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι με το σχέδιό σας θα βάλετε τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, εννοώντας ότι τελικά θα αποδεχτείτε συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που θα δίνει τη δυνατότητα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με απαραίτητη όμως τη δική σας συμμετοχή ή έστω ανοχή, τι θα κάνετε, δεδομένου ότι, αν αρνηθείτε, θα χρεωθείτε το ενδεχόμενο παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία; Άλλωστε, κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς.

Εμείς είμαστε απολύτως σαφείς και ξεκάθαροι. Καλούσαμε όλο αυτό το διάστημα τις προοδευτικές δυνάμεις για προεκλογικό προγραμματικό διάλογο, θέτοντας και ένα πλαίσιο 7+1 πολιτικών τομών ρήξης με την ολιγαρχία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τον προεκλογικό αυτόν διάλογο, μέσα από τον οποίο μόνο τιμάς πραγματικά την απλή αναλογική, αφού είναι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συνεργασία. Από εκεί κι έπειτα εμείς λέμε καθαρά πως θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, αποκλείοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε κάθε μνημονιακή μετεκλογική κυβέρνηση. Τα δε περί ευθύνης για την έλευση και την ο μη γένοιτο παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία να τα απευθύνει ο κ. Τσίπρας σε όσους ανέστησαν τη δεξιά μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015.

You may also like