Πολιτική

Εξεταστική για τα Τέμπη: Με Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα παλιά έκλεισαν οι εργασίες

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του ‘23, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ σε μια μαραθώνια και εκρηκτική συνεδρίαση. Όπως ήταν αναμενόμενο τα κόμματα δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα των 723 σελίδων της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του Μαρτίου. Στο πόρισμα διαπιστώνονται 6+1 λάθη με βασικό τον ανθρώπινο παράγοντα τόσο από τον «μοιραίο» σταθμάρχη όσο και από τους μηχανοδηγούς καθώς και την Hellenic Train.

Από την άλλη πλευρά, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά ζήτησαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η τελευταία συνεδρίαση στιγματίστηκε από ένταση, φωνές και αντιδικίες μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της πλειοψηφίας, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί αρκετές φορές η συνεδρίαση και τελικά να μεταφερθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αν και είχε εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή καθώς έχει αναλάβει την νομική υπεράσπιση οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη, χθες, μη αναγνωρίζοντας ως νόμιμη την παραπάνω ενέργεια, βρέθηκε στην αίθουσα 223 της Βουλής που θα συνεδρίαζε η Εξεταστική Επιτροπή.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατώντας έναν ογκώδη μαύρο φάκελο μπήκε στην αίθουσα και δεν χρειάστηκε αρκετή ώρα για να ανάψουν τα αίματα. Ήδη είχε προαναγγείλει την πρόθεση της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της επιτροπής. Όπως μάλιστα, η ίδια εξήγησε, η ενέργεια της δεν ήταν ξαφνική ούτε πρόκειται για εισβολή, όπως ισχυρίστηκε. Αντιθέτως, όπως είπε, είχε ενημερώσει με επιστολή της τον πρόεδρο της Βουλής και ταυτόχρονα επέμεινε στην θέση της ότι η ίδια παραμένει μέλος της Επιτροπής και δεν αντικαταστάθηκε από την βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Η διαδικασία ξεκίνησε εν μέσω φωνών με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να ζητά την εξαίρεση του προεδρείου. Οι παρεμβάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου δημιούργησαν μεγάλη ένταση μέσα στην αίθουσα ενώ οι βουλευτές των άλλων κομμάτων αντέδρασαν έντονα. Μάλιστα, υπήρξε και καυγάς τόσο με τον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Βλαχάκο αλλά και με τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη. Χρειάστηκε 5λεπτη διακοπή για εκτόνωση της κατάστασης, όμως ακόμη και αφού επέστρεψαν η ένταση συνεχίζοταν. Οι βουλευτές των κομμάτων κατηγόρησαν την κ. Κωνσταντοπούλου για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, ότι προσπαθεί να κάνει σόου και πως κάνει κοινοβουλευτικό ακτιβισμό.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czr42o31436p)

Δεύτερος γύρος στην Ολομέλεια

Στο τέλος λήφθηκε η απόφαση να διακοπεί για μιάμιση ώρα εκ νέου η συνεδρίαση και να μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής . Η επιλογή αυτή έγινε ώστε να προσπεραστεί το πρόβλημα των μικροφώνων και η στενότητα του χώρου και παρότι τα όσα έλεγε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν εγγράφονταν στα πρακτικά, καθώς εφόσον δεν ήταν μέλος της επιτροπής είχε δικαίωμα να παρακολουθεί τη συνεδρίαση, χωρίς, όμως, να λαμβάνει τον λόγο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν θα την πτοήσει και πράγματι μετέβει στην Ολομελεια και κάθισε στα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας, πριν ξεκινήσει η διαδικασία και όταν ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι επίκαιρες ερωτήσεις.

Στην αρχή της διαδικασίας, η κ. Κωνσταντοπούλου φώναζε διαρκώς προς το προεδρείο αλλά και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος νωρίτερα σε δήλωση του στο περιστύλιο της Βουλής, είχε αναφέρει πως «η αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η τυμβωρυχία και ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, έχει ονοματεπώνυμο: Ζωή Κωνσταντοπούλου».

You may also like