Η απάντηση Ελλάδας και Κύπρου – Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ
Να «οριοθετήσει» την τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί η κοινή NAVTEX Ελλάδας- Κύπρου, την οποία εξέδωσαν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένας διπλωματικός μαραθώνιος που πυροδότησε η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει ναυτική οδηγία με ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου και με σκοπό την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στο νοτιοανατολικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Με την Τουρκία να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή, η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιδόθηκε μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, όπως ανέφερε στο Θέμα 104,6 η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ η ίδια γνωστοποίησε ότι ένας μαραθώνιος ενημέρωσης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, στην οποία έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, με την ελληνική διπλωματία να έχει επιδοθεί στη διεθνοποίηση του ζητήματος.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.
Στο ελληνικό διάβημα, απάντησε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναφέροντας το “πάγιο επιχείρημα” της Τουρκίας για το Καστελόριζο, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο τη ρητορική της γειτονικής χώρας, αφού στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για “μαξιμαλιστικό ισχυρισμό της Ελλάδας”.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι:
«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.
Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο»
Όπως έγινε γνωστό, στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων.
Την ίδια ώρα, επιχειρώντας αιφνιδιασμό και διπλωματική ρελάνς, κοινή οδηγία – NAVTEX εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος με ισχύ έως την 11: 59 της 12ης Αυγούστου, ακυρώνοντας στην ουσία την αντίστοιχη τουρκική.