Οι μελλοντικές γενιές διατρέχουν τον κίνδυνο να καταστούν “όμηροι” των βιντεοπαιχνιδιών αφού βάση ερευνών τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Τα παιδιά αφιερώνουν 30 με 40 λεπτά την ημέρα σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά που δεν τους αρέσει να ασχολούνται με τον αθλητισμό νιώθουν άσχημα για το σώμα τους.
Οι νέοι θα μπορούσαν να καταλήξουν «κλειδωμένοι σε έναν συνθετικό τρόπο ζωής» αν συνεχίσουν να προσκολλώνται στην τεχνολογία και να αδιαφορούν για την σωματική άσκηση.
Ο Οργανισμός Νεολαίας Αθλητισμού και φιλανθρωπία εμπιστοσύνης της Αγγλίας έκανε την συγκεκριμένη έρευνα, για να τονίσει την σημασία της φυσικής αγωγής και την σημαντικότητα του σχολικού αθλητισμού και να προειδοποιήσει ότι βρίσκονται σε μια «κρίσιμη καμπή» και πρέπει να παραμείνουν «βασική προτεραιότητα».
Στην έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ερωτήθηκαν 1.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 16 ετών διαπιστώνοντας ότι το 23% των παιδιών πιστεύουν ότι το να παίζεις παιχνίδι στο υπολογιστή με τους φίλους σου είναι άσκηση. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 31 τοις εκατό σε παιδιά μεταξύ εφτά και οχτώ ετών.
Ακόμη και μεταξύ των επτά έως 11 ετών, το 70 τοις εκατό είπαν ότι έχουν μπει στο YouTube κάποια στιγμή τον τελευταίο μήνα, το 15 τοις εκατό είναι συνδεδεμένοι στο Facebook και το 11 τοις εκατό χρησιμοποιούν Instagram.
Το ποσοστό αυξήθηκε στο 89 τοις εκατό, 72 τοις εκατό και 40 τοις εκατό, αντίστοιχα, μεταξύ 12 έως 15 ετών.
Επιπλέον, το 35 τοις εκατό των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι μιλούν περισσότερο με τους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρά πρόσωπο με πρόσωπο.
Πάνω από το 40 τοις εκατό θα ήθελαν να κάνουν περισσότερη άσκηση, αλλά μόνο το 16 τοις εκατό των κοριτσιών είχε αγωνιστεί στον αθλητισμό εκτός σχολείου.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων πιστεύει σε περίπου 20 χρόνια οι νέοι θα είναι «ναρκωμένοι από την έκθεση τους σε ψηφιακές συσκευές από την πρόωρη παιδική ηλικία τους».
“Η σωματική και συναισθηματική ευεξία των νέων ανθρώπων είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.” δηλώνει η πρόεδρος του οργανισμού Νεολαίας Αθλητισμού.
«Η έκθεση επισημαίνει με σαφήνεια ότι χρειάζεται δράση τώρα για τον εκσυγχρονισμό της φυσικής άσκησης και το σχολικού αθλητισμού ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.”
Και πρόσθεσε: «Εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα μέλλον όπου οι νέοι θα απεμπλακούν πλήρως από τη σωματική δραστηριότητα, και θα κάνουν όλο και πιο καθιστική ζωή, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους σήμερα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της υγείας για τη βελτίωση των ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους μέσω της φυσικής άσκησης και του σχολικού αθλητισμού. »