Πολιτική

Επίσκεψη Ερντογάν: Οι συμφωνίες με Μητσοτάκη, η υφαλοκρηπίδα και η κοινή διακήρυξη και τα χαμόγελα

Θετικό τόνο είχε η σημερινή επίσκεψη – εξπρές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και νωρίτερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με πολλούς ειδικούς να επισημαίνουν ότι ήταν πολύ πιο επιτυχημένη απ’ όσο προέβλεπαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέδειξε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά. Σε αντίθεση με την τελευταία επίσκεψή του, το 2017, όταν πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» ο ίδιος τήρησε κατά γράμμα όλα όσα επιτάσσει η διπλωματική ευγένεια και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ότι και η Άγκυρα επιδιώκει την κανονικοποίηση των σχέσεών της με την Αθήνα. Μάλιστα, επέλεξε αρκετές φορές τα χαμόγελα, κάτι που δεν το συνηθίζει, επιλέγοντας να προβάλλει το μάλλον αυστηρό προφίλ του. 

Ήδη, πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία είπε χαρακτηριστικά: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο». 

Ως «φάλτσο» καταγράφηκε ο ισχυρισμός του περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, τον οποίο επανέλαβε δύο φορές, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως τόνισε, ο προσδιορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας ορίζεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων». Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς ότι η Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επανήλθε, δίνοντας τέλος στο εν δυνάμει διπλωματική επεισόδιο. Αντ’ αυτού, χειροκρότησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και έδωσαν τα χέρια, πριν αποχωρήσουν, με τη γλώσσα του σώματος και των δύο πολιτικών να μαρτυρά ότι υπήρξε σύμπνοια.


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

Οι προετοιμασίες και η κοινή διακήρυξη

Ο θετικός τόνος δεν ήταν συγκυριακός. Η επίσκεψη ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η προπαρασκευή έγινε με τη συμβολή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου αλλά και της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννας Μαρίας Μπούρα.

Χαρακτηριστικές των εντατικών προετοιμασιών ήταν οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας σε 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις/ διακηρύξεις που αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την Παιδεία και τον Αθλητισμό, μέχρι την αγροτική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από την κυβέρνηση η υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προβλέπει την αποφυγή ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και ότι οι δύο χώρες «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

You may also like