Το DNA μπορεί να προβλέψει τη μακροβιότητα της ζωής
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, διάφορες χημικές αλλαγές διενεργούνται στο DNA. Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν έναν συσχετισμό μεταξύ αυτών των χημικών μεταβολών και τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.
«Υπάρχει μια νέα ένδειξη της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία βελτιώνει το προβλέψιμο της ζωής πέρα και πάνω από την παρουσία παραγόντων όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ian Deary, από το Κέντρο Γνωστικής Γήρανσης και Γνωσιακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και οι συνάδελφοί τους από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν το αίμα από 5.000 άτομα για περιόδους έως και 14 ετών.
Εξέτασαν αποκλειστικά μια χημική αλλαγή γνωστή ως μεθυλίωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει το πώς τα γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. Η μεθυλίωση διασπάται με την πάροδο του χρόνου σε ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ατόμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει τη βιολογική ηλικία του ανθρώπου.
Σε τέσσερις μελέτες, οι επιστήμονες συνέκριναν τη βιολογική με την πραγματική ηλικία ενός ατόμου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την πραγματική, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από ό, τι εκείνοι των οποίων η βιολογική και η πραγματική ηλικία ήταν η ίδια.
Η συγκεκριμένη διαπίστωση ίσχυε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως το κάπνισμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.