Οικονομία

Εξαντλούνται τα όπλα του Draghi – Όλες οι αντιδράσεις των αναλυτών στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

CDA5D331151926327C5B4945C2E019DA.jpg Το σημείο στο οποίο συμφωνούν οι αναλυτές είναι πως με τη μείωση των επιτοκίων και την ανακοίνωση ενός προγράμματος αγοράς τιτλοποιήσεων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, η ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όπλα της απέναντι στον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό και την απογοητευτική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Και θεωρούν ότι το επόμενο βήμα του Mario Draghi δεν μπορεί παρά να είναι ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Hermes Group 

“Οι σημερινές κινήσεις της ΕΚΤ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έρχονται πολύ αργά και είναι πολύ μικρές για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη.

Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικροσκοπική και μοιάζει περισσότερο καλλωπιστική παρά αληθινή. Η όποια πτώση του ευρώ λόγω αυτής θα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ενδεχομένως βραχυπρόθεσμη.

Πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν ένα μπαζούκα απεριόριστης ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων, το οποίο δεν πυροδοτήθηκε σήμερα. Αλλά ο κύριος Draghi προφανώς  χρησιμοποιεί με φειδώ τα όπλα του. Η απροθυμία του να χρησιμοποιήσει όλες του τις σφαίρες δείχνει πόσο άδειο είναι το κουτί με τα εργαλεία πολιτικής του”.

Kleinwort Benson

“Είναι μια σπουδαία μέρα για τους επενδυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η ΕΚΤ καλύπτει τη διαφορά της έναντι των τελευταίων εξελίξεων στην οικονομική δραστηριότητα και τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων είναι πιθανότερο να στηρίξουν τις οικονομίες της Ν. Ευρώπης και αναμένεται να συνεχίσουν να ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων στην περιοχή”.

IHS Global Insight

“Η απόφαση της ΕΚΤ  να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω δείχνει πόσο ανησυχεί για για τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, που ακόμα υποχωρεί, την εξασθένηση των προσδοκιών του πληθωρισμού και την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Έως πολύ πρόσφατα, η ΕΚΤ έμοιαζε αποφασισμένη να αποφύγει τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας πριν από τα τέλη του 2014. Όμως, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της από την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μόλις στο 0,3% τον Αύγουστο, την εξασθένηση των προσδοκιών του πληθωρισμού και τις ενδείξεις ότι η ήδη αδύναμη οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης υποχωρεί”.

Citigroup

“Για να είμαστε ξεκάθαροι, η ΕΚΤ είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ανακοινώνει μεγάλης κλίμακας αγορές τίτλων και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Πρόκειται για QE-τούρμπο, που δεν έχουμε ξαναδεί. Δεν πιστεύω ότι το σχόλιο πως τα επιτόκια έχουν φτάσει στο κατώτατο όριό τους θα πρέπει να θεωρείται τόσο σημαντικό”.

Credit Agricole CIB

“Σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, λίγα έχουν αλλάξει. Η επιλογή παραμένει στο τραπέζι, ενδεχομένως λίγο πιο ισχυρή από ό,τι προηγουμένως. Αλλά τα μέτρα που μόλις ανακοινώθηκαν θα χρειαστούν χρόνο για να περάσουν στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, και η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι υπομονετική”.

Hans Werner Sinn (πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo)

“Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά της πάρα πολύ σύντομα και έχει μειώσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τώρα βρίσκεται σε μία παγίδα ρευστότητας. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε αυτή τη θέση. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα.

Με το να το κάνει αυτό, θα αναλάβει πιστωτικό κίνδυνο, κάτι το οποίο δεν της επιτρέπεται, αφού αυτό αποτελεί δημοσιονομικό και όχι νομισματικό μέτρο πολιτικής. Κάνοντας κάτι τέτοιο, οι ζημιές της ΕΚΤ θα βαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους”.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία