Υγεία

Εξωσωματική: μα τι είναι πραγματικά;

77CB0BCD3313E95BBC1C6CB0142482EB.jpgΜια απλή και ξεκάθαρη περιγραφή & μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλα τα ζευγάρια.

 «Εξωσωματική», μια λέξη που ακόμα και σήμερα αγχώνει πολλά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για ένα μωράκι. Στις μέρες μας, η εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί πλέον έχει θεαματικά αποτελέσματα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Τι είναι η εξωσωματική
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ίσως θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και η εξωσωματική είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής.
Ενας κύκλος εξωσωματικής ολοκληρώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες και αποτελείται από 3 βήματα:
1. Διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας, συνήθως με ενέσιμα φάρμακα. Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα μόνο 1 ωάριο. Στην εξωσωματική θέλουμε περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας (εγκυμοσύνης). Το βήμα αυτό διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες και απαιτεί στενή παρακολούθηση από το γιατρό, με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος (ορμονολογικές) κάθε 3-4 μέρες.
2. Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση. Την κατάλληλη ημέρα – με βάση τον υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο- τα ωάρια συλλέγονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Η ωοληψία γίνεται με ελαφριά αναισθησία (μέθη) για να μη νιώσει πόνο ή δυσφορία η ασθενής.
3. Εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους. Την κατάλληλη ημέρα (συνήθως 3 ή 5 ημέρες μετά την ωοληψία), ο σωστός αριθμός εμβρύων μεταφέρεται πίσω στη μήτρα της γυναίκας με στόχο να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.

Χρήσιμες συμβουλές 

Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής εξαρτάται άμεσα από το ιατρικό ιστορικό (π.χ. προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, επεμβάσεις, αίτια υπογονιμότητας) και την ηλικία της γυναίκας. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά σημεία – κλειδιά που αφορούν κάθε ζευγάρι. Μερικά «μυστικά» για να γίνει η εξωσωματική μια θετική εμπειρία, χωρίς περιττό άγχος:

1. Ζητήστε ξεκάθαρες και αναλυτικές πληροφορίες για τα πάντα: τα ιατρικά θέματα, τις διαδικασίες, τα οικονομικά.
2. Δεν χρειάζονται πολλά φάρμακα. Με τη σωστή δοσολογία αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. υπερδιέγερση των ωοθηκών). Τα νέα φάρμακα της εξωσωματικής με λιγότερες ενέσεις επίσης βοηθούν γιατί έχει φανεί ότι μειώνουν την ψυχολογική επιβάρυνση της ασθενούς.
3. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, άρα απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση. Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού.
4. Επιδιώξτε να έχετε καλή επικοινωνία με το γιατρό σας. Η ανθρώπινη επικοινωνία και η καλή ψυχολογία συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της προσπάθειάς σας.
5. Η ποιότητα του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας. Η άριστη λειτουργία του εργαστηρίου εξασφαλίζει τη δημιουργία εμβρύων υψηλής ποιότητας και δυναμικής προς κύηση.
6. Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα δικά σας προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας. 
7. Η μείωση του άγχους είναι σημαντική και επιτυγχάνεται με ξεκάθαρη και αναλυτική πληροφόρηση και άμεση πρόσβαση στο γιατρό και την ομάδα του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι το ζευγάρι επικεντρώνεται στην προσπάθειά του.

Από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη  Μαντούδη, FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας,
Υπεύθυνος Θεραπειών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

Πηγή: http://blog.gennima.eu/2015/06/9-2015.html
Γέννημα IVF

You may also like

More in Υγεία