Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ακαδημία Νόμπελ, οι τρεις επιστήμονες-νικητές ανακάλυψαν το «εσωτερικό GPS» που επιτρέπει στους ανθρώπους να προσανατολίζονται στο χώρο και να κινούνται από το ένα σημείο στο άλλο.
Στον αμερικανο-βρετανό Τζον Ο’Κιφ και το ζευγάρι νορβηγών επιστημόνων Μέι-Μπριτ Μόζερ και Έντβαρντ Μόζερ απονεμήθηκε τη Δευτέρα το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του «συστήματος GPS» του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ακαδημία Νόμπελ, οι νικητές ανακάλυψαν το «εσωτερικό GPS» που επιτρέπει στους ανθρώπους να προσανατολίζονται στο χώρο και να κινούνται από το ένα σημείο στο άλλο, αντιμετωπίζοντας εμπόδια και αποστάσεις.
Όπως σημειώνει η ακαδημία, η γνώση του συστήματος τοποθέτησης του εγκεφάλου «μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους μηχανισμούς» πίσω από συμπτώματα που χτυπούν ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα, οι ανακαλύψεις των τριών μελετητών «έχουν ανοίξει νέες οδούς για την κατανόηση άλλων γνωστικών διαδικασιών, όπως η μνήμη, η σκέψη και ο σχεδιασμός».
«Οι ανακαλύψεις των Τζον Ο’Κιφ, Μέι-Μπριτ Μόζερ και Έντβαρντ Μόζερ έχουν λύσει το πρόβλημα που προβλημάτιζε φιλοσόφους και επιστήμονες για αιώνες – πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί έναν χάρτη του περιβάλλοντα χώρου και πώς μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», συμπληρώνει η ανακοίνωση της ακαδημίας.