Για ανοχή απέναντι στη βία και εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Ρεθύµνου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος µιλώντας στα «Π» κάνει λόγο για σχέδιο της Ν.∆. να καταστεί η Ελλάδα η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης τα επόµενα χρόνια.
Η έκθεση του ∆ΝΤ περιγράφει µε µελανά χρώµατα τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας. Κινδυνεύει η χώρα να µπει µελλοντικά σε τέταρτο Μνηµόνιο;
Επιτρέψτε µου να θυµίσω ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα τέταρτο, άτυπο Μνηµόνιο και µάλιστα κάτω από αυστηρή επιτήρηση. Οσοι διατηρούν αµφιβολίες, ας δουν την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να αναβληθεί η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα προαπαιτούµενα που η ίδια είχε συµφωνήσει. Τώρα, στην έκθεσή του το ∆ΝΤ αποτυπώνει τι θα συµβεί για όσο παρατείνεται η παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: διόγκωση του κράτους εις βάρος της παραγωγικής οικονοµίας, χειρόφρενο στις µεταρρυθµίσεις και τραγική καθυστέρηση στην ουσιαστική αντιµετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Προϋποθέσεις ικανές για να οδηγηθεί η χώρα και τυπικά σε ένα τέταρτο Μνηµόνιο.
Πού µπαίνει ο πήχης της επιτυχίας στη Ν.∆. για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές; Εκτιµάτε ότι τελικά θα έχουµε και εθνικές εκλογές το ίδιο διάστηµα;
Προφανώς ο πήχης των προσδοκιών είναι υψηλός. Από τον Σεπτέµβριο του 2015 δεν έχει δοθεί ξανά η δυνατότητα στους Ελληνες πολίτες να εκφράσουν τη θέλησή τους ούτε σε τοπικές εκλογές, ούτε σε εθνικές εκλογές, ούτε σε εκλογές Ευρωβουλής. Συνεπώς, οι προσεχείς εκλογές έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα. Αν µάλιστα ο κ. Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει τη συνταγµατική του προθεσµία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο -το οποίο δεν αποκλείω καθόλου-, οι ευρωεκλογές αποκτούν και άλλη σηµασία: Γίνονται δηµοψήφισµα εθνικής κάλπης, για να στείλουµε σε αυτή την κυβέρνηση το µήνυµα: «Τελειώσατε, ήρθε η ώρα να φύγετε».
Τι έχουµε να φοβόµαστε πλέον από τη «Βόρεια Μακεδονία» µετά την επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών;
∆εν έχουν γίνει ακόµη αντιληπτές στην πλήρη έκτασή τους οι συνέπειες από τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικά, η συµφωνία δηµιουργεί πολλαπλά προβλήµατα σε σχέση µε τη χρήση εµπορικών επωνυµιών, σηµάτων και ονοµασιών προϊόντων της Μακεδονίας µας, ως προϊόντων µε ονοµασία προέλευσης – κάτι που επισήµανε και ο κ. Νίµιτς. Χρέος της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι να αγωνιστεί για να αµβλύνει αυτές τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο προσεχές µέλλον.
Βλέπετε «φωτογραφικές» διατάξεις στον νέο Ποινικό Κώδικα και για ποιους;
Εκ του αποτελέσµατος, ναι. Η µείωση των ποινών για τα αδικήµατα τόσο της σύστασης και συµµετοχής σε εγκληµατική οργάνωση όσο και για την κατασκευή και κατοχή µολότοφ αφορά άµεσα τόσο τη Χρυσή Αυγή όσο και τους κάθε λογής «µπαχαλάκηδες», που καταστρέφουν δηµόσια και ιδιωτική περιουσία και που έχουν µετατρέψει τα πανεπιστήµια σε παρασκευαστήρια µολότοφ. Κοιτάξτε, δεν είναι καινούργια η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που ο ίδιος ονοµάζει «καλή», νοµιµοποιηµένη βία. Ούτε η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της µε φαιδρά προσχήµατα. Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι προχωρά πλέον και σε νοµοθετικές ρυθµίσεις για να επιβεβαιώσει την ιδεοληπτική του εύνοια στην ανοµία.
Θα προχωρήσετε ως κυβέρνηση µε τη συνταγµατική αναθεώρηση, παρόλο που αυτό σηµαίνει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων παραπέµπεται για το 2030 και µετά;
Θα προχωρήσουµε στο πλαίσιο των περιορισµών που η ίδια η διαδικασία συνταγµατικής αναθεώρησης επιβάλλει: Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγµατος τα οποία πρέπει να αλλάξουν και η επόµενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόµενό τους. Η Νέα ∆ηµοκρατία προτείνει µία ευρεία και τολµηρή συνταγµατική αναθεώρηση, που συµβαδίζει µε τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας µας. Κεντρική πρότασή µας είναι και η αναθεώρηση του Αρθρου 16 για τα πανεπιστήµια, που κρατάει πίσω τη χώρα µας εδώ και 44 χρόνια. Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς θα µείνουµε πίσω τουλάχιστον 54 χρόνια και αυτό γιατί το Αρθρο 16 είναι το τελευταίο φύλλο συκής αυτής της κυβέρνησης για να απευθυνθεί στο διαρκώς συρρικνούµενο αριστερό της ακροατήριο.
Συνοδεύσατε πρόσφατα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στη Μόσχα. Τι θα αλλάξει στις ελληνορωσικές σχέσεις µε κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας; Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και από ποιους;
Το ταξίδι του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας εντάσσεται σε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της εξωστρέφειας της χώρας και της προώθησης των εθνικών συµφερόντων. Αυτό που τονίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι µε κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιµότητας και της ειλικρίνειας. Αναδείξαµε τη σηµασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας ∆ηµοκρατίας να καταστεί η Ελλάδα η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης τα επόµενα χρόνια. Υπάρχει προφανές ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τοµέα της ενέργειας, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και, βεβαίως, τον τουρισµό. Αυτό που λείπει -και σύντοµα θα αλλάξει- είναι µια κυβέρνηση που διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηµατικότητα, µέσω της µείωσης των φόρων, σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019