Η συνεχής έλλειψη ύπνου, είναι ένας εκ των σημαντικότερων παραγόντων για να αρπάξουμε συνάχι, σύμφωνα με τον Δρ. Άρικ Πράτερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Sleep», οι ειδικοί αναφέρουν ότι ζήτησαν από 164 εθελοντές να εκτεθούν στον ιό του κοινού κρυολογήματος ενώ, ταυτόχρονα αυτοί κατέγραφαν τις συνήθειές τους αναφορικά με τον ύπνο. Οι εθελοντές διέμειναν για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ
Από την μελέτη της ομάδας του Πράτερ πάνω σε εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σημασία η ηλικία των ανθρώπων, το άγχος τους, η φυλή τους, η εκπαίδευση ή το εισόδημά τους καθώς επίσης, δεν έχει σημασία αν ήταν καπνιστές. Σημασία είχε πόσες ώρες ύπνου είχαν καθημερινά ο κάθε ένας από αυτούς. Όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες κάθε νύχτα είχαν κατά 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό του κοινού κρυολογήματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται πάνω από 7 ώρες. Μάλιστα, οι εθελοντές που κοιμούνταν λιγότερες από 5 ώρες είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.