Ωστόσο, τα ευρήματα της νέας μελέτης δε δίνουν το «πράσινο φως» για καταχρήσεις όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Σε βιολογική «κακή τύχη», κι όχι σε κακές συνήθειες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, οφείλεται η πλειονότητα των ειδών καρκίνων, σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα μελετητών του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Η μελέτη καταδεικνύει πως τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου πηγάζουν απλώς από αναπόφευκτες κακές μεταλλάξεις που λαμβάνουν χώρα κατά τις φυσικές αναπαραγωγικές διαιρέσεις των κυττάρων στους ανθρώπινους ιστούς.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι η τύχη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, η μελέτη ουσιαστικά διαψεύδει τις θεωρίες περί ανθρώπων που έχουν «καλά γονίδια» και έχουν φυσικές άμυνες στον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποκλείεται να επανα-προσανατολίσουν τους ιατρούς πρωτίστως στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αλλά και σε αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.
Ωστόσο, τα ευρήματα της νέας μελέτης δε δίνουν το «πράσινο φως» για καταχρήσεις όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ερευνητές.
Όλα τα κρούσματα καρκίνου οφείλονται σε ένα βαθμό στην τύχη, όμως το εναπομείναν 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται πρωτίστως στην ανθρώπινη συμπεριφορά και το περιβάλλον. Σε αυτό το 1/3 περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο συνηθισμένες καρκινοπάθειες, με εκατομμύρια θύματα κατ’ έτος. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το 20% όλων των καταγεγραμμένων καρκίνων παγκοσμίως αποδίδεται στο κάπνισμα, σύμφωνα με το BBC.
Σημειώνεται πάντως πως από την έρευνα εξαιρέθηκαν δυο πολύ κοινοί τύποι καρκίνου, του μαστού και του εντέρου, που είναι γνωστό πως προκαλούνται σε σημαντικό βαθμό από σωματικούς παράγοντες, όπως η παχυσαρκία.
Οι μελετητές βασίστηκαν σε έως τώρα αδημοσίευτα στατιστικά καρκίνων. Αντικείμενο της έρευνας ήταν 31 τύποι βλαστοκυττάρων και η αναπαραγωγή τους.