SelectedΠολιτική

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά» -Τι είπε για Καραμανλή, Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκη

Στο τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά», που ξεκίνησε σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη, μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συζητά με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον καθηγητή οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Κωστή.

Μητσοτάκης: Σε βάθος 50ετίας η οικονομική πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή

Το πολιτικό σύστημα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων

Εχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας. Σε έναν απολογισμό 50ετίας δεν θα εστίαζα στις πιθανές αδυναμίες του κοινοβουλευτικού μας συστήματος για να αναδείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας περιόδου όπου η χώρα μας αναντίρρητα προόδευσε ως προς την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από μία σειρά και συνταγματικών παρεμβάσεων και σίγουρα έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας βιωματικά την Μεταπολίτευση υπενθύμισε πως ήταν 6 ετών όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία. Γυρίσαμε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, ο πατέρας μου από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους, εκείνη την εποχή.

Τα προσωπικά μου βιώματα είναι βιώματα ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα από την πολιτική διαδρομή του πατέρα του. Στην εφηβεία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ

Ίσως είχα το πλεονέκτημα το 1986 να φύγω από την Ελλάδα και να μην ζυμωθώ με την διαδικασία της Μεταπολίτευσης και να δω τα πράγματα καλύτερα, από μια απόσταση.

Στις εκλογές του 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, πήρα την απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολτική και πέρασα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω τελικά την απόφαση να πολιτευτώ. Αυτά ίσως ήταν πλεονεκτήματα γιατί μου επέτρεψαν για 10 χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για άλλα 10 να δω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Καραμανλής ο μεγαλύτερος πολιτικός της μεταπολίτευσης

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκε τον καθιστά κατά την γνώμη μου τον μεγαλύτερο πολιτικό της μεταπολίτευσης.

Χαρισματικός ο Ανδρέας, πρώιμα λαϊκιστής

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναμφίβολα, εξέφρασε προσδοκίες ευθύνεται όμως σε μεγάλο βαθμό για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας την δεκαετία του ’80.

Και βέβαια πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλλλιέργησε τη νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις.

Αυτή η βασική ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε αρκετό βαθμό μέσα από τον πρώιμο λαϊκισμό τον οποίο καλλιέργησε και από τον οποίο δεν μπορούμε ακόμη να απαλλαγούμε.

Σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών – οικογενειακό δίκαιο – αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική.

Στα δύσκολα επικράτησε ο ρεαλισμός – Η πιρουέτα του Ανδρέα, η κωλοτούμπα Τσίπρα

Συνολικά η εξωτερική πολιτική της χώρας από το 1974 και μετά, με κάποιες διακυμάνσεις επέδειξε μία βασική συνέπεια και συνέχεια και όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, επικράτησε ο ρεαλισμός του λαϊκισμού. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχθηκε με το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και τελικά κράτησε τις βάσεις κάνοντας μία πολύ έξυπνη «πιρουέτα».

Μέχρι και το 2015, όταν φτάσαμε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη «κωλοτούμπα» και η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επομένως συνολικά ο ρεαλισμός και η προσήλωση στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας τελικά επικράτησε.

Ακόμα και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτή τη διαφορά, δεν ήταν πολύ διαφορετικός.

Η κυβερνησιμότητα δηλαδή, αυτή από μόνη της, η αναμέτρηση με την ευθύνη της εξουσίας και της διαχείρισης σημαντικών εθνικών θεμάτων , υποχρέωσε τους κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με μία μεγάλη δόση ρεαλισμού.

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό

Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Ό,τι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας. H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό.

You may also like

More in Selected