Οι πρώτες αναλύσεις των αντιβιοτικών χαπιών Ciprocin έδειξαν ότι περιείχαν φωσφίδιο του ψευδαργύρου
Τα ύποπτα χάπια που συνδέονται με τον θάνατο 15 γυναικών σε κλινική στείρωσης της ανατολικής Ινδίας ενδέχεται να περιείχαν μια χημική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κρατιδίου Τσατίσγκαρ.
Οι πρώτες αναλύσεις των αντιβιοτικών χαπιών Ciprocin έδειξαν ότι περιείχαν φωσφίδιο του ψευδαργύρου, όπως είπε ο Σιντάρτα Παρντέσι. Οι έλεγχοι έγιναν αφού οι αρχές ενημερώθηκαν ότι η ουσία αυτή βρέθηκε στην κοντινή φαρμακοβιομηχανία Mahawar Pharmaceuticals η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τους θανάτους των γυναικών.
Ο Παρντέσι διευκρίνισε ότι δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήρια στο Δελχί και την Καλκούτα ώστε να επαληθευτεί εάν όντως τα χάπια ήταν μολυσμένα. Εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι και πάλι θετικά. “Τα συμπτώματα των ασθενών συνάδουν με τη δηλητηρίαση από φωσφίδιο του ψευδαργύρου”, είπε χαρακτηριστικά.
Πολλοί άνθρωποι προσήλθαν σε νοσοκομεία της περιοχής την Πέμπτη και την Παρασκευή και παραπονέθηκαν για έντονους εμετούς, ζαλάδες και πρήξιμο. Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν στα χέρια τους τις καρτέλες του φαρμάκου Ciprocin που τους είχαν χορηγηθεί. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν νοσηλευτεί στην κλινική στείρωσης, όπως διευκρίνισαν δύο πηγές, ένας γιατρός και ένας τοπικός αξιωματούχος.
Οι αρχές του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι έχουν κατασχέσει 200.000 χάπια Ciprocin 500 και πάνω από 4 εκατομμύρια άλλα χάπια, όλα παραγωγής της εταιρείας Mahawar. Η αστυνομία έχει συλλάβει τον ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ραμές Μαχαουάρ, καθώς και τον γιο του.