Την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την μείωση κατά επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015 ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν λίγες ημέρες μετά την αναπομπή του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν, αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μια επιστολή που έστειλε ο Πάντοαν στην Κομισιόν. Πέραν της μείωσης αυτής ο Πάντοαν επισήμανε ότι θα μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ η συμβολή της Ιταλίας σε έργα συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ, ενώ θα ενταθούν επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 730 εκατ. ευρώ.
Αυτό που ζητά από τη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ όμως ακόμη και με τα νέα μέτρα η μείωσή του δεν θα υπερβεί το 0,3%.
Εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Κομισιόν καλωσορίζει την «εποικοδομητική ανάδραση» της Ιταλίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και «το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής παραμένει ανοικτό».
Εάν η Επιτροπή δεν ικανοποιηθεί με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, πρέπει να την ενημερώσει ως μεθαύριο Τετάρτη 29η Οκτωβρίου ότι επιθυμεί πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.
Η Κομισιόν διατείνεται ότι η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίσει την μείωση με ικανοποιητικούς ρυθμούς του τεράστιου δημόσιου χρέους της, το οποίο ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ της και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.
Ο Πάντοαν επιχειρηματολόγησε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ιταλία να αναβάλει την επίτευξη των στόχων που της είχαν τεθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή ένα «πακέτο φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα αυξήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και άρα τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Αλλά και ως προς αυτό η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί εάν και κατά πόσον κρίνει ότι η Ρώμη επιτυγχάνει επαρκή πρόοδο.