SelectedΠολιτική

Κακλαμάνης σε Σουηδό πρέσβη: «Δυστυχώς, είναι γνώριμο στην Ελλάδα το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας»

Το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απασχόλησε παρεμβάσεις στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των μελών τους για τις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η δική μας άποψη παραμένει ότι Φινλανδία και Σουηδία είναι μαζί σε αυτήν τη διαδικασία, όπως ξεκίνησαν. Ο στόχος μας, δηλαδή, εξακολουθεί να είναι να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και μαζί και οι δύο χώρες», ανέφερε ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, Johan Borgstam, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρέμβασής του στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τη σουηδική Προεδρία. «Παρά το γεγονός, όμως, ότι δύο κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα επικυρώσει, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα γίνουμε μέλη και, επίσης, γνωρίζουμε ότι η Σουηδία θα συμβάλει και στο ΝΑΤΟ ως προς τις στρατιωτικές δυνατότητες και στην αμυντική μας βιομηχανία και για τη δημιουργία μίας πιο προνομιακής θέσης, από γεωγραφικής άποψης, στον βορρά», σημείωσε ο ίδιος.

Κακλαμάνης: Οι τακτικές «ανατολίτικου παζαριού» της Τουρκίας μας είναι πολύ γνώριμες

«H χώρα μας χαιρέτισε την ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, ιδίως υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Άλλωστε, η ένταξη ακόμη δύο Ευρωπαίων εταίρων στην ευρωατλαντική οικογένεια, δεν μπορεί παρά να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας. «Οι τακτικές “ανατολίτικου παζαριού”, τις οποίες μετέρχεται η Τουρκία όσον αφορά στην προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες σε εμάς είναι -δυστυχώς- πολύ γνώριμες, αποτελούν απτό δείγμα της τακτικής εργαλειοποίησης συμμαχικών διαδικασιών εκ μέρους της γείτονος χώρας, προς εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και εις βάρος της συμμαχικής ενότητας», επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

«Ο πόλεμος εξελίσσεται σε μαραθώνιο Δύσης-Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον φοβερό σεισμό σε Τουρκία και Συρία: «Ο πόλεμος αυτός εξελίσσεται σε μαραθώνιο αγώνα Δύσης – Ουκρανίας εναντίον Ρωσίας, χωρίς, προς το παρόν, προοπτικές κατάπαυσης του πυρός. Το τίμημα του πολέμου ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, στη νότια γειτονιά μας ένας τρομακτικής εμβέλειας σεισμός χτύπησε τη Νότια Τουρκία και τη Βόρεια Συρία αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια, περίπου έξι χιλιάδων κτιρίων στα ερείπια των οποίων έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες ψυχές. Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και έμπρακτα. Επέδειξε την αλληλεγγύη της στη γείτονα χώρα, στέλνοντας επίλεκτη ομάδα διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια. Πλέον, η ελπίδα όλων μας είναι ο ανθρωπισμός των ημερών αυτών να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη νέων, καλύτερων σχέσεων γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».

Γκιουλέκας: Η Ελλάδα στέλνει διαρκώς βοήθεια στην Ουκρανία, η σύνδεση με τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Για το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας όπως και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Είναι κάτι, το οποίο η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα υποστήριξε και μάλιστα το υποστήριξε όσο το δυνατόν πιο σθεναρά», είπε ο κ. Γκιουλέκας και αναφέρθηκε και στη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία. «Η Ελλάδα στέλνει διαρκώς βοήθεια στην Ουκρανία, και ανθρωπιστική και στρατιωτική, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ισχύς των όπλων να επικρατήσει έναντι των διεθνών συνθηκών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει και έναν άλλο λόγο για τον οποίο προσέτρεξε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει πολύ θετικά την Ουκρανία. Είναι το γεγονός ότι και εδώ στην περιοχή μας, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ένας άλλος αναθεωρητικός παράγοντας, η Άγκυρα, με αυτόν τον νεου-οθωμανικού τύπου αναθεωρητισμό της που τα τελευταία χρόνια, κυρίως, τον προβάλλει με ιδιαίτερη ένταση, προκαλεί διαρκείς αναταράξεις και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας».

«Πολλές από τις “απαιτήσεις” κυρίως της Τουρκίας, νομίζω, βάλλουν ευθέως κατά του σκληρού πυρήνα του κράτους δικαίου τουλάχιστον όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα σας τις τελευταίες δεκαετίες», σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

You may also like

More in Selected